Bileća: Nevesinjci pobjednici Cicvarijade

BILEĆA – Pobjednik ovogodišnje gastro-manifestacije „Cicvarijada“ koja se već četvrtu godinu organizuje u okviru manifestacije „Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva“ je ekipa kafe bar: „Kod Joca“ iz Nevesinja.

Drugo mjesto u pripremanju ovog tradicionalnog hercegovačkog jela danas je osvojila ekipa pod nazivom „Macola“ iz Trebinja, a treće mjesto osvojio je  svadbeni salon “Dijamant” iz Bileće.

Zoran Vučetić, predstavnik pobjedničke ekipe iz Nevesinja, nije želio da oda tajnu recepta njihove cicvare, ali kaže da je za dobru cicvaru najviše presudan dobar kajmak i sir.

„Prvi put smo ove godine na Cicvarijadi. Potreban je dobar sir, dobar kajmak, brašno. Došlo nas je 15-tak iz Nevesinja. Cicvaru smo naučili da spremamo od baba, djedova, majki“, rekao je Vučetić.

Predsjednik stručnog žirija koji je danas ocjenjivao kvalitet cicvare kod takmičara, Dragan Brenjo, rekao je da je ovogodišnja Cicvarijada najbolja po umijeću spremanja i kvalitetu cicvare.

„Pobjednička cicvara je imala sve ono što treba da ima cicvara, imala je brašno, sastav brašna, imala je tehnologiju proizvodnje gdje se osjetio kajmak, hercegovački sir na način da je i miris i tekstura bio onakav kakva cicvara treba da bude“, rekao je Brenjo.

Dragan Brenjo (Foto: Moja Hercegovina)

Ovogodišnja Cicvarijada okupila je 12 ekipa koje su se nadmetale u pripremanju tradicionalnog hercegovačkog jela.

Milena Koprivica

Autor