Početna  /  Bileća: Naglo povećanje komunalnih taksi razljutilo vlasnike firmi
bileća Hercegovina

Bileća: Naglo povećanje komunalnih taksi razljutilo vlasnike firmi

BILEĆA – Odluka o povećanju komunalnih taksi na istaknuto ime firme, koju je bilećka Skupština donijela na posljednjem zasjedanju, izazvala je negodovanje kod brojnih platiša, budući da će neki od njih za godišnju taksu sada morati da izdvoje čak deset puta više novca nego ranije.

Glavna ulica u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)
Glavna ulica u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)

Preduzeće za otkup sirove kože „Nik prom“, koje je u vlasništvu porodice Trifka Nosovića, umjesto dosadašnjih 300 maraka, za navedenu komunalnu taksu plaćaće hiljadu maraka. Nosović smatra da je neprimjereno što su takse povećane bez prethodnih konsultacija sa poslovnom zajednicom.

– Kao da nikome nije stalo do bilećke privrede. Zaista sam vrlo neprijatno iznenađen. Obično kad se povećavaju takse i porezi, radi se o nekim minimalnim procentima, do 5 do 10 posto, a ovdje je u pitanju nekoliko stotina procenata. Što se moje firme tiče, povećana je oko 300 procenata, ali ona dobro posluje i ja to mogu da platim, a šta je sa ovim ljudima koji jedva sastavljaju kraj s krajem? Mislim da se o njim uopšte nije razmišljalo ovaj put – kaže Nosović.

Trifko Nosović (FOTO: Moja Hercegovina)
Trifko Nosović (FOTO: Moja Hercegovina)

Ni u Tekstilnom preduzeću „Bilkon“ nisu zadovoljni novom skupštinskom odlukom. Za privredne djelatnosti, među kojima je i njihova, do sada je bila predviđen taksa od 150 maraka. Sada će morati da izdvoje 400. Direktor ovog preduzeća Gojko Vuković kaže da bi se smijao da ne mora plaćati.

– Po novoj odluci, preduzeće koje ima između 30 i 100 radnika plaća 400 maraka, što je povećanje od preko 260 posto. A inače je tekstilna industrija niskoakumulativna grana oduvijek bila, mi se svi manje-više bavimo poslovima gdje imate samo predviđenu cijenu za goli rad i izdvajati od toga toliko, mislim da nije u redu – smatra Vuković.

Gojko Vuković (FOTO: Moja Hercegovina)
Gojko Vuković (FOTO: Moja Hercegovina)

Osim toga, kaže, u novoj odluci postoje nelogičnosti koje zdrav razum ne može da prihvati.

– Na sjednici Skupštine prvo je dat prijedlog da se preduzeće koje ima manje od 30 radnika oslobodi plaćanja, a sada u odluci te stavke nema, što znači da je svrstano u grupu ostalih i plaća taksu od 500 maraka. Mislim da je komentar suvišan – ističe Vuković.

Za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Radenka Poparu nova odluka o komunalnim taksama potpuno je opravdana. Kaže da su one povećane zato što su godinama bile minimalne u odnosu na opštine u okruženju.

– Odluka je usklađena sa ostalim opštinama i ne vidim ništa sporno u tome da se ona poštuje. Taksa je povećana naglo tri, četiri ili pet puta, ali moramo jednom da presiječemo dugogodišnju minimalnu naplatu. Možda je odluka i naišla na otpor zato što je povećano naglo. Za male zanatske radnje nije povećano uopšte, dok je većim preduzećima taksa veća. Možda je najviše naišla na otpor odgovornih koji stvaraju profit, a izbjegavaju obaveze, ali šta je sa običnim građanima koji nemaju posla i prihoda – kazao je Popara.

Radenko Popara (FOTO: Moja Hercegovina)
Radenko Popara (FOTO: Moja Hercegovina)

U vrhu ljestvice firmi koje će najviše morati da izdvoje za plaćanje ove takse su sljedeće djelatnosti: sjedište za proizvodnju električne energije (20.000 KM), distribucija nafte i naftnih derivata (4.000 KM), proizvodnja u oblasti hemijske industrije (5.000 KM), bankarstvo (5.000 KM).

Zbog ogromnog povećanja komalne takse u Gradu Trebinju, firma „EFT“ prije dvije godine preselila je svoju poslovnicu u Bileću. Međutim, plaćanje višestruko povećanih taksi neće je zaobići ni u ovoj opštini, jer će novom odlukom bilećke Skupštine poslovnice firmi za prenos i distribuciju električne energije sada plaćati 4.000 maraka umjesto dosadašnjih 150.

Popara kaže da će od naplate novih taksi Opština Bileća na godišnjem nivou inkasirati oko 100.000 maraka, a tvrdi da će one biti uložene u aktivnosti Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove. Ako firme ne budu izmirivale svoje obaveze, kaže, slijede zatezne kamate i sudska rješenja.

 

Jelena Denda

0 Shares
0 Shares
Copy link