Početna  /  Bileća: Koncert u čast Dana Republike i Božića
bileća Hercegovina

Bileća: Koncert u čast Dana Republike i Božića

BILEĆA – Udruženje guslara i epskih pjesnika „Vojvoda Vlatko Vuković“ iz Bileće sinoć je u lokalnom Domu kulture „Jevto Dedijer“ priredilo tradicionalni koncert, koji već godinama svojim sugrađanima poklanja povodom Dana Republike Srpske i pravoslavnog Božića.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Jednočasovni program svojom pjesmom otvorile su članice Etno grupe „Vasilisa“. Potom je na scenu izašao narodni guslar Miloš Vukoje, koji je svoje umijeće sa guslama dokazao mnogo puta do sada, pa je tako i sinoć izazvao aplauze prisutnih više puta.

U ime Udruženja prisutne je pozdravio potpredsjednik Gojko Vuković, istakavši značaj njihovog Udruženja za očuvanje narodne tradicije, pjesme i običaja. On je izrazio žal zbog nedovoljnog interesovanja predstavnika lokalne vlasti, budući da niko od njih sinoć nije bio prisutan.

Učešće u obilježavanju Dana Republike Srpske sinoć su uzele i muška i ženska pjevačka grupa koje nastupaju pri Udruženju. Oni su, takođe, izveli popularnu hercegovačku gangu, pokazavši gromke glasove svojstvene Hercegovcima i Hercegovkama.

Posebno lijep nastup imala je i dvanaestogodšnja Andrijana Koprivica, koja je iako veoma mlada pokazala zavidne glasovne mogućnosti izvedbom izvorne pjesme „Mjesečina“.

Andrijana Koprivica (Foto: Moja Hercegovina)
Andrijana Koprivica (Foto: Moja Hercegovina)

Jedan od osnivača i predsjednik Udruženja guslara i epskih pjesnika „Vojvoda Vlatko Vuković“  Žarko Koprivica, za “Moju Hercegovinu” rekao je da je zadovoljan  programom, istakavši da su oni svjesno izabrali 9. januar kao datum kad će pripremiti prigodan program, obilježavajući tako ujedno dva velika praznika – Dan Republike Srpske i Božić.

„Ovo je jedan od naših tradicionalnih programa, koji se održava od samog osnivanja našeg Udruženja. Ja bih se zahvalio večeras svim učesnicima u programu, i posjetiocima naravno. Kad smo osnivali Udruženje  postavili smo neke ciljeve, među kojima su prvenstveno očuvanje narodne tradicije, kulture i običaja i hvala Bogu mislim da to uspješno radimo“, izjavio je Koprivica za naš magazin.

Svoj doprinos proslavi Dana Republike Srpske u okviru sinoćnjeg programa dale su i članice recitatorske sekcije Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Bileće, recitujući čuvene stihove pjesama „Otadžbina“, „Na Gazimestanu“ i sl, kao i guslari Dragan Daković, Branko Milićević, te vokalni solista Đorđije Bratić.

Udruženje „Vojvoda Vlatko Vuković“ postoji već 15 godina i za to vrijeme  ostvarili su niz zapaženih nastupa širom Republike Srpske i osvojili nekolicinu nagrada i priznanja.

Milena Koprivica

0 Shares
0 Shares
Copy link