Početna  /  Bileća: Konačno parking mjesta za OSI, numeracija ulica i gradsko šetalište
bileća Hercegovina

Bileća: Konačno parking mjesta za OSI, numeracija ulica i gradsko šetalište

BILEĆA – Trenutno su u toku radovi na uređenju užeg gradskog jezgra Bileće, a novina je da će osobe sa invaliditetom (OSI) konačno dobiti svoja obilježena parking mjesta. Osim toga, stižu i table sa novim nazivima ulica, a ovorena je i mogućnost da Bilećani dobiju šetalište u centru grada.

Prva parking mjesta za OSI u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)
Prva parking mjesta za OSI u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)

Prema riječima Radenka Popare, vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove, obilježavanje vertikalne signalizacije je pri kraju, pri čemu će osobe sa invaliditetom dobiti desetak mjesta na glavnoj ulici.

– Ispred zgrade opštine obilježili smo jedno parking mjesto za osobe sa invaliditetom, a dobiće svoje mjesto i na ostalim parkinzima u gradu. Ispred ove zgrade, takođe, rezervisali smo i četiri parking mjesta za službena vozila opštine – objašnjava Popara.

Radenko Popara (FOTO: Moja Hercegovina)
Radenko Popara (FOTO: Moja Hercegovina)

Osim na horizontalnoj, u toku su radovi i na vertikalnoj signalizaciji, u sklopu čega će, kaže Popara, biti stavljeni znaci i ogledala na „kritične“ raskrsnice.

– Ogledala ćemo staviti na neke problematične raskrsnice u centru grada i na dvije kod Kovnice, radi veće bezbjednosti učesnika u saobraćaju – kaže Popara.

Skupštinska odluka da se nekim ulicama u Bileći promijene nazivi ili nadjenu novi stupila je na snagu prije nekoliko godina, ali sredstva za njenu realizaciju izdvojena su tek sada. Stoga Popara najavljuje da će ulice i objekti već ove sedmice dobiti table sa novim nazivima i brojevima.

Prema njegovoj najavi, ove sedmice počinju i radovi na ulici koja iz naselja Grabovica vodi do gradske kapele, kako bi saobraćajna gužva bila rasterećena na ovoj dionici. U toku je, kaže Popara, i krpljenje ulica asfaltom u užem gradskom jezgru.

Sanacija ulične rasvjete i novo šetalište

Proteklih dana ulična rasvjeta u Bileći dobila je novi izgled, ugrađena su nova svjetlosna tijela tamo gdje ih nije bilo u užem gradskom jezgru, a ugrađeni su i tajmeri.

– Estetski smo uljepšali gradsku rasvjetu. Ofarbali smo je i umjesto dosadašnje tri, stavili smo jednu sijalicu veće snage. Do sada je rasvjeta radila na principu fotoćelija koje reaguju na tamu, a sada smo ugradili tajmere, pa mi podešavamo kada će se uključivati i isključivati – objašnjava Popara.

Novi izgled javne rasvjete i obnovljena horizontalna signlizacija (FOTO: Moja Hercegovina)
Novi izgled javne rasvjete i obnovljena horizontalna signlizacija (FOTO: Moja Hercegovina)

On tvrdi da je će na ovaj način ušteda struje koja se troši za potrebe javne rasvjete biti velika.

– Na primjer, u januaru nam je račun za javnu rasvjetu iznosio 17.000 maraka, a u aprilu, kada smo već bili ugradili tajmere, on je iznosio 8.000 maraka – ističe Popara.

Sve je spremno, kaže Popara, i za to da Bileća konačno dobije svoje šetalište.

– Sad je završen projekat Evropske investicione banke i Vlade RS-a, pod nazivom ’Vodovod, kanalizacija i oborinske vode’, vrijedan 7 miliona maraka. U sklopu tog projekta, planirana je rekonstrukcija glavne ulice. Možemo da je napravimo da bude šetalište, a možemo je i zatvoriti odmah. Stekli su se uslovi da centar grada bude jedno pristojno mjesto gdje možemo normalno funkcionisati – kazao je Popara.

Raskrsnica kod zgrade opštine, na kojoj bi bio početak šetališta (FOTO: Moja Hercegovina)
Raskrsnica kod zgrade opštine, na kojoj bi bio početak šetališta (FOTO: Moja Hercegovina)

Radovi će, kaže, najvjerovatnije krenuti pri kraju godine, dok se završe tenderske i proceduralne aktivnosti.

– U planu je da šetalište bude na glavnoj ulici koju bismo zatvorili od raskrsnice kod zgrade opštine do takozvane Nove radnje. Mada, postoji opcija da zatvorimo i Obilićev vijenac tako da mogu samo proći službena i vozila snabdijevanja. U planu je i popločavanje tog šetališta, ali prvo treba vidjeti koliko to košta. Radićemo po rješenju koje bude optimalno – zaključio je Popara.

Jelena Denda

 

137 Shares

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
137 Shares
137 Shares
Copy link