Četvrtak, 23.01.2020
More

  Bileća: Književno veče posvećeno Aleksi Šantiću priređeno u Biblioteci

  Podijeli:

  BILEĆA – U Narodnoj biblioteci „Vladimir Gaćinović“ u Bileći sinoć je, u okviru serijala književnih večeri posvećenih najpoznatijim srpskim književnim stvaraocima, održano književno veče posvećeno velikom srpskom pjesniku Aleksi Šantiću (1868-1924), povodom 150-godišnjice njegovog rođenja. 

  Na početku programa, o Šantićevom književnom djelu govorila je direktorica bilećke biblioteke Irena Dunđer. Ona je naglasila da je Aleksa Šantić snažnom emotivno-ljubavnom, socijalnom i patriotskom poezijom ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, te d se smatra jednim od najvećih pjesnika s prelaza 19. na 20. vijek. Njegove pjesme poput: „Moja otadžbina“, „O klasje moje“, „Pretprazničko veče“, „Ostajte ovdje“, „Mi znamo sudbu“, „Emina“, „Ne vjeruj“ i mnoge druge utkane su u prestižne antologije srpskog pjesništva.

  Zajedno sa Jovanom Dučićem, Svetozarom Ćorovićem, te Atanasijom Šolom dao je veliki doprinos razvoju srpskog književnog kruga u Mostaru kroz rad u Srpskom pjevačkom i kulturno-umjetničkom društvu „Gusle“, ogranku SPKD „Prosvjete“ te izdavanju časopisa „Zora“, čiju je tradiciju prije 14 godina nastavila „Nova Zora“ koju izdaju odbori SPKD „Prosvjeta“ u Bileći i Gacku.

  Irena Dunđer je podsjetila da uspomenu na velikog poetu čuva i tradicionalna kulturna manifestacija „Šantićeve večeri poezije“ koja se svake godine održava u Mostaru i Nevesinju, kao i da njegove ime nose mnoge institucije, škole, biblioteke, ulice i trgovi u srpskim zemljama i regionu, te da se u njegovu čast dodjeljuju i pjesničke nagrade.

  Odabrane pjesme iz pjesničkog opusa Alekse Šantića ovom prilikom čitale su učenice Srednjoškolskog centra „Golub Kureš“ iz Bileće: Darija Kuljić, Anđela Dželetović, Dragana Andrijašević, Tatjana Đorđić, Milica Kuljić i Tijana Grahovac. Muzičkim akordima na gitari Književno veče obogatio je muzičar Pavle Iković koji je izvodio i neke od Šantićevih pjesama koje su muzički obrađene.

  Milena Koprivica

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI