Početna  /  Bileća: Književno veče posvećeno Aleksi Šantiću priređeno u Biblioteci
bileća Hercegovina

Bileća: Književno veče posvećeno Aleksi Šantiću priređeno u Biblioteci

BILEĆA – U Narodnoj biblioteci „Vladimir Gaćinović“ u Bileći sinoć je, u okviru serijala književnih večeri posvećenih najpoznatijim srpskim književnim stvaraocima, održano književno veče posvećeno velikom srpskom pjesniku Aleksi Šantiću (1868-1924), povodom 150-godišnjice njegovog rođenja. 

Na početku programa, o Šantićevom književnom djelu govorila je direktorica bilećke biblioteke Irena Dunđer. Ona je naglasila da je Aleksa Šantić snažnom emotivno-ljubavnom, socijalnom i patriotskom poezijom ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, te d se smatra jednim od najvećih pjesnika s prelaza 19. na 20. vijek. Njegove pjesme poput: „Moja otadžbina“, „O klasje moje“, „Pretprazničko veče“, „Ostajte ovdje“, „Mi znamo sudbu“, „Emina“, „Ne vjeruj“ i mnoge druge utkane su u prestižne antologije srpskog pjesništva.

Zajedno sa Jovanom Dučićem, Svetozarom Ćorovićem, te Atanasijom Šolom dao je veliki doprinos razvoju srpskog književnog kruga u Mostaru kroz rad u Srpskom pjevačkom i kulturno-umjetničkom društvu „Gusle“, ogranku SPKD „Prosvjete“ te izdavanju časopisa „Zora“, čiju je tradiciju prije 14 godina nastavila „Nova Zora“ koju izdaju odbori SPKD „Prosvjeta“ u Bileći i Gacku.

Irena Dunđer je podsjetila da uspomenu na velikog poetu čuva i tradicionalna kulturna manifestacija „Šantićeve večeri poezije“ koja se svake godine održava u Mostaru i Nevesinju, kao i da njegove ime nose mnoge institucije, škole, biblioteke, ulice i trgovi u srpskim zemljama i regionu, te da se u njegovu čast dodjeljuju i pjesničke nagrade.

Odabrane pjesme iz pjesničkog opusa Alekse Šantića ovom prilikom čitale su učenice Srednjoškolskog centra „Golub Kureš“ iz Bileće: Darija Kuljić, Anđela Dželetović, Dragana Andrijašević, Tatjana Đorđić, Milica Kuljić i Tijana Grahovac. Muzičkim akordima na gitari Književno veče obogatio je muzičar Pavle Iković koji je izvodio i neke od Šantićevih pjesama koje su muzički obrađene.

Milena Koprivica

0 Shares
0 Shares
Copy link