Početna  /  Bileća: Izložba slika Nedeljka – Bata Ivelje „Svetom Savi u čast“
bileća Hercegovina

Bileća: Izložba slika Nedeljka – Bata Ivelje „Svetom Savi u čast“

BILEĆA – U okviru svetosavskih svečanosti, u čast obilježavanja krsne slave Opštine Bileća Svetog Save, večeras je u galeriji opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u Bileći otvorena izložba slika akademskog slikara pokojnog Nedeljka – Bata Ivelje.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Posjetioci su mogli vidjeti nekolicinu njegovih umjetničkih slika sa različitim motivima, među kojima dominiraju slike hercegovačkog pejzaža, ikone i portreti.

Izložbu je otvorio dr Tomislav Radmilović, dugogodišnji prijatelj pokojnog Ivelje koji je o njemu imao samo riječi hvale, rekavši da je Bato Ivelja bio miran i nenametljiv čovjek, koji je s lakoćom približavao umjetnost bilo kome, na način da izgleda da je jednostavna, laka , razumljiva i dostupna bilo kome.

Tomislav Radmilović (Foto: Moja Hercegovina)
Tomislav Radmilović (Foto: Moja Hercegovina)

„On je bio čovjek velikog duha, izuzetne kulture izražavanja, veliki pedagog i učitelj, uvijek i u svakom trenutku iznad sumorne svakodnevnice i svakodnevnih problema, jedan od velikih majstora koji su koračali kroz život sa nepodnošljivom lakoćom postojanja. Iza njega ostaju mnoge njegove slike koje mogu svojom bojom i svjetlom da kažu sve ono što je on htio nama da prenese“, rekao je Radmilović na otvaranju izložbe.

Akademski slikar iz Bileće Drago Vučić, koji je i priredio izložbu, rekao je da je izložba pravi praznik za oči s obzirom na kolorit boja, te dodao da je izložen jedan dio slika koji je ostao u Bileći i da je ovo bila idealna prilika da se, u sklopu svetosavskih svečanosti, priredi možda i posljednja izložba slika Bata Ivelje.

Drao Vučić (Foto: Moja Hercegovina)
Drao Vučić (Foto: Moja Hercegovina)

„Motivi slika su uglavnom pejzaži Hercegovine. S obzirom na to da je rođen u Mostaru, a službovao je u Bileći, Bato nikad nije zaboravio Hercegovinu i hercegovački kamen, i čini mi se da ove boje koje je on primjećivao u Hercegovini, to malo koje oko može da vidi,“ rekao je Drago Vučić.

Na rad ovog akademskog slikara osvrnuo se i njegov prijatelj i kolega Dragiša Đogo, rekavši da je Ivelja bio omiljen među učenicima i među kolektivima u kojima je radio, a posebna želja mu je bila da otvori slikarsku galeriju.

Akademski slikar Nedeljko Bato Ivelja rođen je 1937.godine u Mostaru. Likovnu akademiju je završio u Sarajevu u klasi Branka Šotre. Radio je u više škola u Hercegovini kao likovni pedagog, bio kustos galerije Branka Šotre u Stocu i aktivno slikao do smrti 2016. godine.

Milena Koprivica

134 Shares
134 Shares
134 Shares
Copy link