Početna  /  SO Bileća: Funkcionerima manje plate, odbornicima manji dodaci
Hercegovina

SO Bileća: Funkcionerima manje plate, odbornicima manji dodaci

BILEĆA – Bilećki odbornici na današnjem zasjedanju usvojili su odluku kojom su plate smanjene za oko 40 odsto, dok je odbornički dodatak smanjen za 50 maraka.

Skupština Opštine Bileća (Foto: Moja Hercegovina/arhiv)

Inicijativu za smanjenje navedenih plata i dodataka pokrenuo je Klub “Zvezdano nebo” koji čine odbornici Srpske radikalne stranke “Dr Vojislav Šešelj” i Srpske napredne stranke. Šef ovog Kluba Dražen Dunđer kaže da je insistirao na ovom smanjenju zbog toga što su funkcionerske plate nepravedno velike u odnosu na plate načelnika odjeljenja u opštinskoj administraciji.

– To su stvarno bile ogromne plate. Plata predsjednika Skupštine bila je oko 2.500 maraka, a potpredsjednika oko 2.050 KM. Plata načelnika Opštine je oko 3.500 KM, a njegov zamjenik ima oko 2.050 KM. Danas je koeficijent načelniku Opštine smanjen na 1,8, predsjedniku Skupštine na 1,6, dok će njihovi zamjenici imati 75 odsto plata načelnika Opštine, odnosno potpredsjednika Skupštine. To je realno, jer načelnici odjeljenja, koji nešto rade, imaju plate od 900 do 1.100 maraka, a funkcioneri koji ne rade ništa imaju nenormalne plate. Ta plata je stvarala problem, jer su se svi grabili ko će da prima te plate, što je stvaralo ljubomoru među odbornicima – tvrdi Dunđer.

Dražen Dunđer (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Na pitanje gdje će biti preusmjeren novac koji će ovim smanjenjem biti ušteđen, Dunđer kaže da “ga nemaju gdje usmjeriti, jer on ne postoji”.

– Vi znate da je Opština u ogromnoj dubiozi, novac se ne dobija – ističe Dunđer.

Aktuelni predsjednik bilećke Skupštine Blažo Vujović kaže da su ovom odlukom plate smanjene za više od 40 procenata, te da će to donijeti značajne uštede u opštinskom budžetu. Na pitanje kako će se ovo smanjenje odraziti na njega lično, Vujović kaže da “nema problem s tim”.

– Meni je 60 godina i puno sam plata primio, a vjerujte da sam preko 1.000 maraka samo primio ove plate otkad sam ovdje, tako sam ja naučio i bez toga. Ja sam i ranije predlagao smanjenje plate, ali ovi koji su danas to predložili su toliko bili bučni, da nisu dali da se smanje plate – kazao je Vujović.

Blažo Vujović (Foto : Moja Hercegovina/arhiv)

Načelnik Opštine Bileća Miljan Aleksić kaže da, što se njega tiče, funkcionerske plate mogu da budu smanjene i sto odsto, ali da ipak smatra da je ova odluka “malo ishitrena”.

– Vjerovatno da će na sljedećoj sjednici, kad se glave malo ohlade, da se dogovorimo šta i kako. Mislim da je 50 odsto stvarno mnogo, ne što se mene tiče, nego što se tiče ostalih funkcionera. Nekih 20 odsto bi bilo sasvim normalno. Što bi mi bili najgora opština i što pravimo najgoru opštinu kad smo među boljim – smatra Aleksić.

Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Tačni iznosi plata trebalo bi da budu pripremljeni za sljedeću sjednicu Skupštine. Prije ove odluke, odbornički dodatak iznosio je 350 maraka.

Jelena Denda Borjan

0 Shares
0 Shares
Copy link