Početna  /  Bijela kuća traži od saveznika da povećaju pritisak na Iran
Svijet Vijesti

Bijela kuća traži od saveznika da povećaju pritisak na Iran

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa pozvala je u petak druge zemlje da povećaju pritisak na Iran zbog njegove uključenosti u sukobe na Bliskom istoku.

Foto: Ilustracija

U saopštenju iz Bijele kuće kritikuju Iransku revolucionarnu gardu uz tvrdnje da ona širi destabilizirajući uticaj širom Bliskog istoka, čak i kada su iranski ljudi žrtve ekonomije koja se bori s problemima.

U saopštenju se optužuje Iranska revolucionarna garda da je ispalila projektile na Izrael ranije ove sedmice, u eskalaciji sukoba koja je potaknula strahovanja od izbijanja šireg sukoba koji bi mogao izbiti u toj regiji. Takođe se optužuju iranski saveznici u Jemenu da su ispalili balistički projektil na Saudijsku Arabiju.

”Te su akcije daljnji dokaz da akcije iranskog režima predstavljaju ozbiljnu prijetnju regionalnom miru i sigurnosti”, navodi se u saopštenju, te se dodaje ”Vrijeme je da odgovorne zemlje pojačaju pritisak na Iran kako bi on promijenio svoje opasno ponašanje”.

Američki predsjednik Trump u petak je telefonski razgovarao s britanskom premijerkom Theresom May. Oboje čelnika osudilo je iranske balističke napade iz Sirije na Izrael te su razgovarali o tome kako najbolje odgovoriti na iransko ponašanje, navela je Bijela kuća.

Izrael je odgovorio na lansiranje projektila pokrećući zračne napade koji su, kako je priopćeno, pogodili »gotovo sva« iranska infrastrukturna mjesta u Siriji. Izrael je za napade optužio Brigadu al-Quds, elitnu postrojbu Iranske revolucionarne garde.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je rekao da je iransko ispaljivanje raketa iz Sirije »prešlo crvenu crtu«, dodavši da Izrael neće dopustiti Iranu da se vojno utvrdi u Siriji. Iran pak tvrdi da u Siriji ima samo savjetnike, ali ne i vojne snage.

1 Share
1 Share
Copy link