Početna  /  BiH od danas pod energetskim sankcijama – krivac FBiH
Bosna i Hercegovina Federacija BiH

BiH od danas pod energetskim sankcijama – krivac FBiH

BiH od danas je pod energetskim sankcijama. Krivac je Federacija BiH, koja, za razliku od Republike Srpske, nije prihvatila dogovorena zakonska rješenja, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

FOTO: Ilustracija
FOTO: Ilustracija

Iako se činilo da je sve dogovoreno – zakon koji reguliše oblast električne energije i gasa nije usaglašen u entitetima i na nivou BiH. Zato će sankcije Energetske zajednice stupiti automatski, poručio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač za RTRS i upozorava da BiH više niko ne uzima ozbiljno.

,,Koliko ja znam, a to je nezvanično je da je Republika Srpska podržala zakon, a Federacija je sve odbila i vraća se na pozicije iz 2015. godine, iako smo usmeno sve usklađivali i uskladili sve do zadnjeg detalja”, navodi Kopač.

Kopač smatra da je moguće da pod sankcijama BiH bude onemogućen izvoz struje, ali ne vjeruje da će do toga doći. U pitanje se dovode i desetine miliona evra koje su namijenjene energetskom sektoru u BiH. Premijer Federacije Fadil Novalić kaže, ti resursi ni do sada nisu korišteni. Vjeruje da će uskoro naći rješenje.

,,Razmatrali smo koji je to put da dođemo do kompromisa unutar energetske strategije. Problem je i dalje gas, ne možemo se naći na tom pitanju, a vezano za električnu energiju sve je riješeno”, kaže Novalić.

Željka Cvijanović (FOTO: Moja Hercegovina)
Željka Cvijanović (FOTO: Moja Hercegovina)

Premijerka Srpske Željka Cvijanović smatra da svi akteri nisu otvoreno i iskreno razgovarali o ovom pitanju, ali poručuje da Vlada Srpske neće dozvoliti prenos nadležnosti i da zakonsko rješenje mora biti u skladu sa Ustavom.

,,Postoje rješenja kojima možemo ispuniti zahtjeve EU, ali isto tako zadržati strukturu kakvu imamo i da se zna ko je zašto nadležan. A sve ostalo je manipulacija da su odgovorne entitetske Vlade”, kaže Cvijanovićeva.

Resorni bh. ministar Mirko Šarović smatra da je neodgovorno da postignuti dogovor na svim stranama u 99,9 odsto slučaja, kako kaže, bude olako odbačen. Smatra da predloženi zakon rješava suštinsko pitanje nadležnosti na državnom i entitetskom nivou.

,,To je da se metodologija, kada je u pitanju gas, za transportnu tarifu se donosi na državnom nivou, a same tarife u okviru entiteta što je suštinska podjela koja je zadovoljavala i jednu i drugu stranu – kaže Šarović.

Cvijanovićeva podsjeća da ne mora svaki prijedlog EU da bude usvojen beskompromisno. Podsjeća da mnoge članice EU nisu imale samo jednog regulatora, pa opet nisu bile pod sancijama. Savjetu ministara poručuje da, ukoliko nisu sposobni koodinisati, ovaj posao u skladu sa dogovorom unutar BiH, pitanje usvajanja zakona na nivou BiH o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa može biti riješeno putem mehanizma koordinacije.

0 Shares
0 Shares
Copy link