Početna  /  BiH među deset evropskih zemalja najbogatijih pitkom vodom
Bosna i Hercegovina

BiH među deset evropskih zemalja najbogatijih pitkom vodom

Bosna i Hercegovina s više od 9.200 kubnih metara vode po glavi stanovnika najbogatija je zemlja pitkom vodom u regiji i među deset najbogatijih zemalja u Evropi, međutim zbog klimatskih promjena potrebno je slijediti načela održivog razvoja u planiranju korištenja prirodnih dobara, navodi se u saopštenju Svjetskog fonda za zaštitu okoliša.

Moja Hercegovina na izvoru Močilo
Moja Hercegovina na izvoru Močilo

Pad prirodnih resursa, gubitak biološke raznolikosti i klimatske promjene ozbiljno ugrožavaju okoliš, a povoljno stanje okoliša je neophodno za ljudski opstanak i temelj ekonomskog prosperiteta, upozoravaju iz Svjetskog fonda za zaštitu okoliša (WWF).

Neodrživo korištenje prirodnih resursa može se nadvladati, ako će se slijediti načela održivog razvoja u planiranju korištenja prirodnih dobara.

Iz Svjetskog fonda ističu kako su ljudi tradicionalno osjetljivi na vodene resurse i jako dobro prepoznaju njihovu važnost jer u svim obuhvaćenim zaštićenim područjima, vodni resursi su od velike egzistencijalne važnosti lokalnoj zajednici.

Kako bi spriječili ugrožavanje stanja okoliša, WWF u Bosni i Hercegovini radi na očuvanju vodenih resursa Trebišnjice, rijeke Hrčavka u Nacionalnom parku Sutjeska, a takođe i na očuvanju rijeka u regiji – Mure, Drave i Dunava, navodi se u saopštenju.

0 Shares
0 Shares
Copy link