Početna  /  Biciklistički obilazak spomenika kulture u Nevesinju
Hercegovina Kultura Vijesti

Biciklistički obilazak spomenika kulture u Nevesinju

NEVESINJE – Pedesetak zaljubljenika u biciklizam iz BiH, okupljenih oko projekta “Biking&Heritage” koji ima za cilj promovisanje biciklizma kroz druženje i upoznavanje sa prirodnim i kultorno-istorijskim znamenitostima BiH, krenulo je danas u obilazak nekropole Krekovi u Nevesinju, koja je nominovana je za UNESCO listu svjetske baštine.

(FOTO:Moja Hercegovina)
(FOTO:Moja Hercegovina)

Đani Rahimić predsjednik brdsko-biciklističkog udruženja iz Mostara kaže da se projekat realizuje sredstvima Ambasade SAD u BiH u čast dvadesete godišnjice “Dejtonskog sporazuma“.

„U projektu učestvuju biciklisti iz Vlasenice, Sarajeva, Mostara kao i lokalni biciklisti iz opština koje posjećujemo. Danas smo u Nevesinju gdje imamo nekropolu Krekovi koja nominovana je za UNESCO listu svjetske baštine i mi ćemo sa našim prijateljima iz Nevesinja da je posjetimo, da se družimo i uživamo u prirodnim ljepotama i kulturnom bogatstvu  koje Nevesinje ima“, rekao je Rahimić.

(FOTO:Moja Hercegovina)
(FOTO:Moja Hercegovina)

Učesnici biciklističke ture imaće priliku da se, kroz 40 km vožnje, upoznaju  sa nevesinjskom prirodom koja je mnoge iznenadila bujnom vegetacijom  i šumovitim predjelima koji nisu karakteristični za Hercegovinu, a Rahimić kaže da je kroz druženje i popularizaciju biciklizma već ispunjen cilj projekta.

„Biciklizam je u velikoj ekspanziji u BiH, a naš cilj je da povežemo druženje mladih sa biciklizmom jer to je jedan zdrav način zabave koji je interesantan  mladima, a  ujedno i upoznajemo istoriju BiH. U sklopu projekta izrađujemo turističke karte lokaliteta koje posjetimo i to je prilika da lokalna udruženja obogate svoju turističku ponudu i privuku strance“, kaže Rahimić i dodaje da zbog bezbjednosti učesnika biraju  manje prometne puteve.

Naši gosti će imati priliku da obiđu jezero Alagovac, nekropolu u Krekovima, most „Ovčiji brod”, ali i da se kroz istorijski čas upoznaju sa lokalitetima i istorijom Nevesinja, rekao je predsjednik Turističke organizacije Nevesinje Miroslav Marić.

„Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta baziramo se na jednodnevne turističke posjete i učinjen je značajan napredak u promociji Nevesinja kao prirodne oaze i opštine sa značajnim istorijskim nasljeđem. Nastavljamo sa promotivnim aktivnostima, a današnji događaj pokazuje koliko je bitna saradnja, promocija zdravog života i druženja za opšte dobro“, rekao je Marić.

Projekat “Biking&Heritage” predstavlja jedan od najorganizovanijih biciklističkih događaja u BiH, a cilj organizatora je da se, po završetku projekta, nastavi tradicija okupljanja biciklističkih društava i promovisanje dobrih vrijednosti.

Ljubiša Bukvić

 

0 Shares
0 Shares
Copy link