Bi-Bi-Si o tihom ubici BiH – industriji uglja

Ekipa britanskog medijskog servica Bi-Bi-Si (BBC) posjetila je Bosnu i Hercegovinu kakobi napravili prilog o sve većem problemu, a to je zagađenost vazduha, koja je u velikoj mjeri uzrokovana industrijom uglja.

Ilustracija

Britanci donose priču iz naselja Divkovići kod Tuzle, gdje mještanin Goran Stojak priča kroz šta prolazi stanovništvo tog kraja i kakve zdravstvene posljedice imaju zbog enormnog zagađenja.

Nakon odluke SAD-a da odustane od sporazuma o klimatskim promjenama u Parizu, Evropska unija je postala svjetski lider u smanjenju emisije fosilnih goriva. Ipak, zemlje poput BiH, koje pretenduju da postanu dio EU, imaju ogromno zagađenje zraka.

BiH se u velikoj mjeri oslanja na industriju uglja, kao jeftinijeg energenta, u odnosu na uvoz gasa iz Rusije, što sve utiče na zagađenje, a u krajnjoj mjeri i na lokalnog stanovništva.

Bi-Bi-Si navodi da BiH ima drugu najveću stopu smrtnosti uzrokovanu zagađenjem vazduha, odmah iza Sjeverne Koreje. Razlog za to je pretjerano oslanjanje BiH na ugalj kao izvor energije. Samo tuzlanska termoelektrana sagori tri miliona tona uglja svake godine. Ipak, navode da je najviše nabrinjavajuća činjenica što se toksični otpad odlaže nedaleko od naseljenih mjesta.

Tako mještani u Tuzli i okolini navode da u zimskom periodu ne mogu otvoriti prozore čak i po petnaest dana zbog prevelikog zagađenja. Nadležni u ministarstvu okoliša nisu odgovarali novinaru Bi-Bi-Si-ja na zahtjeve za intervju.

Autor