Početna  /  „Besplatni“ elektronski potpis koštaće 150 KM, a pečat 1.000 KM
Izdvajamo Republika Srpska

„Besplatni“ elektronski potpis koštaće 150 KM, a pečat 1.000 KM

Da bi dobili digitalnu ličnu kartu, odnosno elektronski potpis, građani će morati da plate 150 maraka, dok će firme i druga pravna lica, poput institucija i ustanova, za elektronski pečat morati da izdvoje čak 1.000 maraka, definisano je cjenovnikom ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđana Rajčevića. Prije samo tri mjeseca njegov pomoćnik Denis Turkanović rekao je da će izdavanje pomenutog potpisa i pečata biti oslobođeno administrativnih tereta.

Vlada Republike Srpske dala je početkom ovog mjeseca saglasnost na Cjenovnik o visini naknada za usluge elektronske certifikacije certifikacionog tijela. Cjenovnik je definisao Rajčević.

Prema tom Cjenovniku, naknada koju će organi uprave, firme i preduzetnici morati da plate za uslugu izdavanja kvalifikovanog elektronskog certifikata za elektronski pečat iznosi 1.000 maraka.

Definisano je i da će građani za izdavanje kvalifikovanog elektronskog certifikata za elektronski potpis morati da plate 150 maraka.

Oni koji pogriješe PIN prilikom korištenja elektronskog potpisa i pečata moraće da plate 30 maraka uslugu deblokade PIN-a.

Građani i firme će naknadu morati da uplate na račun javnih prihoda, ako žele elektronski potpis i pečat.

Zahtjev za izdavanje kvalifikovanog elektronskog certifikata podnosiće se APIF-u koji će ga i izdavati.

Podsjećamo, uspostavljanje Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima pokrenuto je prije više od dvije godine, a građani i firme u Republici Srpskoj još nemaju lične digitalne karte, elektronske potpise i pečate, niti mogu elektronski da sklapaju ugovore i završavaju poslove u institucijama.

Kada smo prije tri mjeseca pisali da građani godinu i po čekaju na digitalni identitet u Vladi su sve pravdali pandemijom virusa korona.

Tada je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović rekao da će izdavanje digitalnih identiteta, odnosno elektronskog potpisa i pečata biti oslobođeno različitih administrativnih tereta. Istakao je da će podaci o pravnim licima, odnosno firmama, biti preuzeti od APIF-a, a podaci o građanima od MUP-a i da će građani zahtjeve podnositi samo sa ličnom kartom.

Javni interes – Pitanja o tome na osnovu čega je definisan Cjenovnik i kako su došli do toga da trošak izdavanja elektronskog potpisa košta 150 KM za fizička lica, a elektronskog pečata 1.000 KM za pravna lica, uputili smo Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj. S obzirom na to da odbijaju da na određena pitanja CAPITAL-a odgovaraju, zatražili smo da u skladu s Zakonom o slobodi pristupa informacijama sprovedu ispitivanje javnog interesa u odnosu na tražene informacije.

Uspostavljanje Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima, vrijednosti 2,8 miliona KM, povjereno je kompaniji „Prointer ITSS“krajem 2018. godine. Rok isporuke hardverskog dijela projekta bio je 60 dana, a rok implementacije softverskog rješenja 180 dana.

Isticano je da će nabavkom hardvera i softvera biti stvoreni preduslovi za izdavanje elektronskih potpisa i pečata. Rokovi za nabavku istekli su u avgustu prošle godine, a građani još nemaju digitalni identitet, već novi namet od strane Vlade RS.

Izvor: Capital

0 Shares
0 Shares
Copy link