Berkovići: Hiljadu maraka za svako novorođeno dijete

BERKOVIĆI – Svako novorođeno dijete sa područja opštine Berkovići dobiće jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 1.000 KM. Ovo je odluka Skupštine opštine Berkovići koja bi trebalo da stupi na snagu od prvog januara sljedeće godine.

Kako je za “Moju Hercegovinu” rekao Stefan Muratović, predsjednik Skupštine opštine Berkovići, natalitet u ovoj hercegovačkoj opštini je iz godine u godinu  sve niži, pa je rukovodstvo donijelo ovu odluku kako bi na neki način podržali i motivisali Berkovićane na stvaranje potomstva u većem broju.

“Načelnik je donio odluku, a mi ćemo to kroz budžet planirati da dajemo za svako rođeno dijete 1.000 KM naknade. Obezbijedićemo se na neki način da ne bi bilo zloupotrebe, pa ćemo vjerovatno postaviti uslov da podnosioci zahtjeva moraju imati prebivalište najmanje šest mjeseci u Berkovićima”, rekao je Muratović.

Stefan Muratović (Foto: Opština Berkovići)

On je za naš magazin rekao da su Berkovići i do sad imali određenu novčanu naknadu za novorođenu djecu, ali kako je istakao, to se nije pokazalo kao djelotvorno budući da se na području ove opštine godišnje rađa svega 15-tak djece.

“Mi smo do sad imali naknadu 200 maraka za prvo i drugo, za treće 300 i sve tako, kako se povećava broj djece u porodici bila je veća i naknada. Međutim, nije nam to djelotvorno, opada broj djece”, naveo je Muratović.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, u opštini Berkovići živi 2.041 stanovnik, a u 2017. godini u Berkovićima je rođeno svega 12 beba.

Milena Koprivica

Autor