Početna  /  Banke u Srpskoj za devet mjeseci zaradile 45 miliona maraka
Bosna i Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Banke u Srpskoj za devet mjeseci zaradile 45 miliona maraka

BANJA LUKA – Banke u Republici Srpskoj u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile su dobit od 44,7 miliona maraka, što je manje za pet miliona KM u odnosu na isti period prošle godine.

novac-evro

Prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo RS sedam banaka je ostvarilo profit od 54,8 miliona, dok je jedna banka poslovala sa minusom od 10,1 milion maraka.

U prvih devet mjeseci prošle godine svih devet banaka je poslovalo pozitivno i njihova dobit je iznosila 49,9 miliona KM.

U odnosu na 2015., ove godine je smanjen i broj banaka s obzirom na to da je u Banci Srpske otvoren likvidacioni postupak.

Podaci Agencije pokazuju da je u ovoj godini došlo do pozitivnih pomaka kada su u pitanju nekvalitetni krediti i dospjela potraživanja banaka, a upravo je likvidacija Banke Srpske na to najviše uticala.

Nekvalitetni krediti bankarskog sektora RS na kraju septembra iznosili su 557,4 miliona KM i manji su za 196,7 miliona KM ili za 26 odsto u odnosu na kraj 2015. godine.

Učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima smanjeno je za 3,2 odsto u odnosu na kraj 2015. godine i sada iznosi 12,36 odsto.

Dospjela potraživanja po osnovu kredita iznose 406,4 miliona KM i manja su za 116,7 miliona KM ili za 22 odsto u odnosu na kraj prošle godine kada su bila 523,1 miliona KM.

Dospjela potraživanja na kraju prošle godine činila su devet odsto ukupnih kredita bankarskog sektora i ona su sada manja za 1,79 odsto  u odnosu na taj period.

0 Shares
0 Shares
Copy link