Početna  /  Banke u RS kreiraće mjere pomoći za privredu i građane
Republika Srpska

Banke u RS kreiraće mjere pomoći za privredu i građane

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je bankarski sektor u Srpskoj stabilan i likvidan i spreman da zajedno sa Vladom učini sve da bude sačuvan potencijal privrede Srpske.

“Banke sa sjedištem u Srpskoj će zajedno sa Agencijom za bankarstvo Republike Srpske kreirati konkretne mjere za privredne subjekte i građane. Svaki klijent će biti posebno tretiran i obrađivan”, rekao je Višković na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima banaka u Srpskoj.

Višković je naglasio da su banke spremne da izađu u susret privrednicima koji dođu u probleme sa likvidnošću i kreditnim aranžmanima.

“Banke su spremne da im ponude grejs period, nove aranžmane i da im odobravaju nove kredite koji će poboljšati njihovu tekuću likvidnost. Bankarski sektor ima dovoljne rezerve i potencijal da u svakom momentu reaguje i pomogne ukoliko bude trebalo i budžetu Republike Srpske, odnosno našim institucijama da bismo mogli redovno izmirivati svoje obaveze i da ne dođe u pitanje tekuća likvidnost”, kaže Višković.

Prema njegovim riječima, obavezne rezerve koje banke imaju u Centralnoj banci BiH treba da budu značajno smanjene jer bi time oslobodili dodatna sredstva za banke koje bi mogli iskorisitti za jačanje privrednih potencijala.

On je istakao da su banke spremne da pomognu da posljedice širenja virusa korona budu umanjene.

“Banke su pokazale odgovornost prema Republici Srpskoj, našim institucijama, realnom sektoru i građanima. Kreiraćemo zajedno mjere u skladu sa tim kako to bude zahtijevala situacija”, rekao je Višković.

CIJENE

Govoreći o suzbijanju neopravdanog podizanja cijena, Višković je podsjetio da je prošle sedmice sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegetijom i predsjednikom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem dogovorio da budu ograničene cijene osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme na nivo od 5. marta ove godine kada se pojavio prvi slučaj zaraženog virusom korona u Srpskoj.

“Danas će ta mjera stupiti na snagu i ona će biti jedinstvena za cijelu BiH. Preduzimaćemo mjere koje u datom momentu budu neophodne na osnovu analiza i trenutne situcije. Ali najvažnija je samoodgovornost svih građana Srpske i jedino se tako možemo zaštiti od virusa korona. Odgovornost svih nas je da poštujemo mjere sa lokalnog i republičkog nivoa”, istakao je Višković.

Direktor Komercijalne banke Banjaluka Boško Mekinjić izjavio je danas da je bankarski sistem Republike Srpske siguran, stabilan i veoma dobro kapitalizovan i da će biti partner građanima i privredi.

“Nema razloga za brigu i sigurno je da banke mogu reagovati na sve što nas čeka u narednom periodu. Imaćemo puno razumijevanje za pravna i fizička lica, a posebno one koji budu najviše pogođeni ovim mjerama”, rekao je Mekinjić na konferenciji za novinare nakon sastanka predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa predstavnicima bankarskog sektora.

On je istakao da će sa Agencijom za bankarstvo Republike Srpske, sprovođenjem niza mjere, biti olakšana privredna kretanja i prevazilaženje postojeće krize.

“Konkretne mjere imaćemo ove sedmice kako bi prevazišli ovu krizu. Važno je što imamo i partnerski odnos sa Vladom Srpske i sigurno je da će bankarski sektor biti na usluzi za sve što bude potrebno”, rekao je Mekinjić.

On je naveo da će te mjere ići u pravcu da se relaksiraju obaveze privrede putem odlaganja roka plaćanja, odnosno jedne vrste grejs perioda.

“To će se odnositi samo na klijente koji su ugroženi i pogođenim virusom korona. U većini slučajeva se to odnosi na turizam ili transport. Svi oni koji nisu pogođeni moraju uredno da izmiruju obaveze. Razmotrili smo i način na koji možemo pomoći i stanovništvu”, rekao je Mekinjić. Srna

9 Shares
9 Shares
Copy link