Banjaluka, Mostar ili Bodo?

Banjaluka, Mostar ili Bodo?

Odluka o “Evropskoj prestonici kulture 2024. godine” biće donesena danas u Briselu. Za ovu prestižnu titulu bore se bh. gradovi Mostar i Banjaluka, kao i norveški Bodø.

Delegacije sva tri grada juče su pred deseteročlanim panelom EPK u sjedištu Evropske komisije u Briselu izložili svoje ideje i prezentovali projekte.

Konačna odluka o tome koji je grad ponio titulu Evropske prestonice kulture za 2024. godinu biće poznata danas u 12 sati.

Program Evropska prijestonica kulture utemeljen je 13. juna 1985. na prijedlog grčke ministrice kulture Meline Mercouri i od tada je imenovano više od 40 gradova. U početku se zvao Evropski grad kulture. Titulu Evropske prestonice kulture grad nosi jednu kalendarsku godinu za vrijeme kojeg se održavaju različite kulturne manifestacije i umjetničke priredbe.

Svrha ovog programa je promocija boljeg međusobnog razumijevanja među evropskim gradovima i jačati osjećaj evropske pripadnosti, istovremeno ističući bogatstvo evropskih kultura te njihovu različitost, ali i zajedničke osobine.

Države koje nisu članice Evropske unije svake tri godine imaju mogućnost da njihovi gradovi apliciraju i budu izabrani za nosioce ove prestižne titule. Tako će na primjer Novi Sad postati Evropska prestonica kulture 2021. godine.

Izvor: ec.europa.eu

Autor