Početna  /  Banjalučki aktivisti dovode konja pred zgradu OHR-a!
Bosna i Hercegovina

Banjalučki aktivisti dovode konja pred zgradu OHR-a!

Banjalučki aktivisti iz nevladine organizacije „ReStart“ sutra će pred zgradu Kancelarije Visokog predstavnika dovesti konja kojeg će tu i potkovati.

Foto: Buka

Banjalučki aktivisti iz nevladine organizacije „ReStart“ sutra će pred zgradu Kancelarije Visokog predstavnika dovesti konja kojeg će tu i potkovati, a zatim će se uputiti pred zgradu državnih pravosudnih institucija, gdje je i sjedište Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), potvrdio je u telefonskom razgovoru za BUKU Stefan Blagić, predsjednik “ReStarta”.

Blagić je rekao da će performans biti održan ispred OHR-a, jer je to jedina institucija koja može reagovati na ovaj slučaj.

On nam je rekao kako se radi o svojevrsnom performansu, gdje žele da ukažu na aferu koja proteklih dana trese bh. javnost.

“Nakon odluke disciplinske komisije, jedina instanca koja trenutno može da reaguje na više nego očigledan primjer korupcije, jeste OHR, a to je najbolje objasnio g. Branko Perić u nedavnom nastupu na N1. Takođe, i druge NVO i intelektualci smatraju da je nivo korupcije u pravosuđu BiH ogroman, stoga ako međunarodna zajednica, tačnije Valentin Incko, sada ne reaguje, možemo se zapitati koja je onda funkcija međunarodne zajednice ako ne da stane u zaštitu pravne države?”, kaže za BUKU Stefan Blagić.

Podsjetimo kako je iz OHR-a juče saopšteno da je Visoki predstavnik Valentin Incko iznenađen odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta koja je odbila primjenu odredaba zakona o VSTS-u na jednog člana tog Savjeta. Ova odluka pruža u praksi nekažnjivost svim članovima VSTS-a.

Iz Kancelarije Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je dodato kako je “takva situacija neprihvatljiva”, tim više što Zakon predviđa suspendovanje člana Savjeta, ukoliko je taj član suspendovan kao sudija, a čak predviđa i posebno rješenje za predsjednika Savjeta.

– Sudije i tužioci koji su imenovani u Savjet predstavljaju sudsku i tužilačku struku. Oni su članovi Savjeta upravo zato što su sudije ili tužioci i zato im se prosuđuje prema standardima propisanima zakonom o VSTS-u.

Visoki predstavnik apeluje na VSTS da preduzme potrebne korake kako bi ispravilo ovu situaciju i ponovo izgradilo povjerenje javnosti u ovu krucijalnu instituciju.

On je takođe pozvao nadležne vlasti da nastave sa revizijom zakona kako bi se osiguralo da VSTS u budućnosti može raditi kao nezavisna i stručna institucija, saopšteno je u OHR-u.

Danas je uslijedio i odgovor Milana Tegeltije u kojem se navodi  da je Inzko ugrozio njegovo pravo na fer i nepristrasan postupak i fer i nepristrasno tumačenje zakona od strane nezavisnog i nepristrasnog organa koji ga primjenjuje u konkretnoj situaciji

Tegeltija tvrdi da “s obzirom na autoritet Visokog predstavnika u BiH i njegovu ulogu u pravnom sistemu, te ovlašenja koja ima, jasno je da ovakve sugestije – koje izlaze izvan mandata Visokog predstavnika za BiH – mogu značajno uticati na disciplinski postupak, proces odlučivanja i samu odluku u predmetu u kojem sam ja jedan od učesnika kao tužena strana”.

“Podsjećam da disciplinski postupak prema stavu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu ima karakter suđenja i da njega mora voditi nepristrasan tribunal – u ovom slučaju disciplinska komisija VSTV-a BiH – koji mora slobodno tumačiti zakone bez bilo kakvih intervencija i pritisaka bilo koje druge vlasti”, rekao je on.

“Visoki predstavnik za BiH je konačni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali ni po Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, ni prema dodatnim dokumentima iz Bona, nije ovlašten uplitati se u tekuće postupke pred nadležnim sudovima i tribunalima u BiH, što podrazumijeva i disciplinske komisije VSTV-a BiH. Skrećući Vam na ovaj način pażnju na ovu situaciju koja ugrožava ne samo moja prava, nego i koncept vladavine prava u BiH, zamolio bih Vas da ovo pitanje raspravite na sjednici Vijeća za implementaciju mira, te da ukoliko nađete dovoljno osnova i potebe, o ovom problemu izvijestite i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija”, istakao je Tegeltija u otvorenom pismu.

U međuvremenu je N1 je objavio kako je Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH podnio danas žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije u disciplinskom postupku protiv Milana Tegeltije, sudije Osnovnog suda u Banjaluci i predsjednika VSTV-a BiH.

11 Shares
Copy link
Powered by Social Snap