Početna  /  Banja Luka: Počeo svečani defile povodom Dana Republike
Bosna i Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Banja Luka: Počeo svečani defile povodom Dana Republike

Republika Srpska obilježava 9. januar – Dan Republike. Povodom 25 godina od nastanka, počeo je svečani defile, sa bogatim kulturno-umjetničkim programom, a nakon toga uslijediće i svečana akademija u sportskoj dvorani Borik.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Ispred Trga Krajine postrojeni su pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Svečanostima povodom Dana Republike prisustvuje i predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić i ministri u Vladi Srbije.

U svečanom defileu učestvuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske i studenti koji nose veliku zastavu Republike Srpske.

Učesnici su i pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite, Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka, članovi Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka, preduzeća “Pošte Srpske” i Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.

U defileu su i članovi Banjalučke filharmonije, Banjalučke mažoretkinje, članovi kulturno-umjetničkih društava “Piskavica”, “Čajavec” i “Pelagić”, kao i Košarkaškog saveza, Fudbalskog saveza i Rukometnog saveza Srpske.

Ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića defiluju i članovi Ženskog rukometnog kluba i Rukometnog kluba “Borac”, Rukometnog kluba “Mladost”, Biciklističkog saveza, Bokserskog kluba “Slavija”, Odbojkaškog kluba “Laktaši”, te Moto-kluba “Noćni vukovi”.

Obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske počelo je nastupom banjalučkih osnovaca na Trgu Krajine.

U okviru kulturno-obrazovnog programa nastupili su osnovci banjalučkih škola “Zmaj Јova Јovanović”, “Јovan Cvijić”, “Ivo Andrić i “Aleksa Šantić”.

Poslije parade i svečane akademije, u centru Banjaluke biće održan i koncert Etno grupe “Trag“, kao i koncert 100 srpskih truba, nakon čega će nastupiti grupa Legende.

Proslavu Dana Srpske obezbjeđivaće više od hiljadu policajaca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je sve građane Srpske da Dan Republike proslave u miru i dostojanstveno.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Јugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH. Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Prostire se na 24.857 metara kvadratnih, a prema podacima posljednjeg popisa iz 2013. godine, ima 1.326.991. stanovnika.

Za opstanak Republike Srpske tokom ratnih sukoba devedesetih godina 20. vijeka stradala je 21.000 boraca, prema zvaničnim podacima koje je iznio Istražno-dokumentacioni centar BiH. Narodna skupština Republike Srpske nije prestajala sa radom ni u toku ratnih sukoba.

Osnovne privredene grane Srpske su energetika, metalurgija i prerada metala, elektro i hemijska industrija, industrija prerade drveta, industrija tekstila, kože i obuće, industrija građevinskog materijala, prehrambena industrija.

Srpska ima obilje prirodnog bogatstva – planine Zelengoru, Treskavicu, Јahorinu, Romaniju, Grmeč, Kozaru, Ozren… sa ogromnim šumskim i lovnim bogatstvom i turističkom perspektivom.

Republika Srpska ima vodotoke moćnih rijeka poput: Une, Sane, Vrbasa, Ukrine, Drine i Tare, koje spadaju u najbistrije na Balkanu.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap