Početna  /  Bakir Izetbegović iz budžeta plaćao memorijale posvećene ocu
Bosna i Hercegovina

Bakir Izetbegović iz budžeta plaćao memorijale posvećene ocu

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović samo ove godine je tri puta dao novac iz budžetske rezerve za razne memorijale posvećene njegovom ocu Aliji Izetbegoviću.

Foto: N1

Izetbegović je za te namjene ove godine izdvojio 21.500 KM iz budžetske rezerve, a prošle godine 8.000 KM, što znači da je, od kada članovi Predsjedništva imaju pravo da raspoređuju dio tog novca prema sopstvenom nahođenju, za uspomenu na svog oca razdijelio gotovo 30.000 KM narodnog novca, navodi Glas Srpske.

Izetbegović je najveći pojedinačni iznos odobrio u avgustu kada je Muzeju “Alija Izetbegović” uplaćeno 15.000 KM za simpozijum pod nazivom “Srednji put u religiji, kulturi i politici: misao ravnoteže i umjerenosti u djelu Alije Izetbegovića”.

Zakon o finansiranju institucija BiH precizira da se novac iz tekuće rezerve može koristiti za finansiranje hitnih i vanrednih izdataka i programa koji nisu uvršćeni u budžet, finansiranje troškova međunarodnih sporova i arbitraža, novih institucija BiH koje tokom fiskalne godine steknu status budžetskog korisnika, te kao grantovi neprofitnim organizacijama.

Član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH Lazar Prodanović rekao je da je Izetbegovićeva rastrošnost na udruženja i klubove koji nose naziv njegovog oca veoma loša poruka javnosti.

“Ne može porodična veza člana Predsjedništva BiH biti motiv za izdvajanje novca iz budžetske rezerve za takve namjene”, istakao je Prodanović. Alija Izetbegović bio je osnivač SDA, predsjednik i član Predsjedništva BiH.

2 Shares
2 Shares
Copy link