Početna  /  Bajden poslao poruku BiH: Radujem se konačnom ostvarenju obećanja iz Dejtona
Bosna i Hercegovina Svijet

Bajden poslao poruku BiH: Radujem se konačnom ostvarenju obećanja iz Dejtona

“Danas se pridružujem međunarodnoj zajednici i narodu Bosne i Hercegovine u obilježavanju 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, koji je okončao najgori sukob na evropskom kontinentu od Drugog svjetskog rata. Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca, iako žalimo za gubitkom otprilike sto hiljada života i raseljavanjem još milion”, naveo je Bajden.

Dodao je da je Dejtonski sporazum donio mir u Bosnu i Hercegovinu i potvrdio njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost.

“Ipak, četvrt vijeka kasnije, jasno je da rad na promociji pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke Bosne i Hercegovine ostaje nedovršen. Prečesto smo vidjeli kako nacionalizam pobjeđuje nacionalni interes i bogaćenje nekolicine koji dolaze prije reformi u korist mnogih. Ova godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o mogućnosti svjetlije budućnosti i da se ponovo odluče na teške, ali neophodne korake za izgradnju potpuno funkcionalne Bosne i Hercegovine za sve njene građane”, dodao je Bajden.

Zaključio je da se, kao predsjednik, raduje saradnji s međunarodnom zajednicom i narodom Bosne i Hercegovine kako bi konačno ostvario obećanje sadržano u Dejtonskom sporazumu – prosperitetna, pravedna i demokratska Bosna i Hercegovina u srcu cjelovite Evrope, slobodna i u miru.

Izvor: Klix
1 Share
1 Share
Copy link