Početna  /  Badnje veče u Bileći – kiša nije ugasila praznični duh
Hercegovina

Badnje veče u Bileći – kiša nije ugasila praznični duh

BILEĆA – Zbog kiše koja je neprestano padala, ovogodišnja proslava Badnje večeri u Bileći prošla je bez litije od crkve Lazarice do crkve Svetog Save, ali mještanima to nije umanjilo duh Božića koji, čini se, uvijek proslavljaju s posebnom radošću. Bilećani su se nakon svete liturgije, kao i svakog puta, u velikom broju okupili oko naloženih badnjaka u dvorištu crkve Svetog Save.

Nalaganje badnjaka u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)
Nalaganje badnjaka u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)

Služenje svete liturgije počelo je u takozvanoj maloj crkvi – Lazarici, a nastavljeno je u „velikoj crkvi“ – crkvi Svetog Save. Starješina bilećkog hrama, otac Nebojša Kolović, za „Moju Hercegovinu“ kaže da će, uprkos lošim vremenskim prilikama, nastojati da litija i ubuduće ide bilećkim ulicama.

– Bilo bi dobro da istrajemo u toj namjeri, jer litija uvijek ima svoj smisao i svoju priču. Zato što ono što mi propovjedamo i ispovjedamo u crkvi, i što jevanđelje govori, to nekad treba da se iznese na ulicu. Mi to planiramo da radimo svake Badnje večeri, za Savindan i za Cvijeti, ako bog da. Ta relacija od male crkve do velike crkve nam je sasvim smislena, jer prolazimo kroz cijeli grad i tako nam je lijepo. Ove godine nije je bilo zbog kiše. Služili smo večernju službu u maloj crkvi do nekih doba, nismo nosili litije, ali smo došli svi zajedno u veliku crkvu i tu završili službu. Narod se ipak okupio i istrajaćemo u toj priči. Bilećani treba da znaju i da nauče da je 6. januara uveče litija, pa nekad će biti lijepo vrijeme, nekad snijeg, nekad led, nekad mraz, nekad kiša, ali ćemo se truditi da to bude tako – jasan je Kolović.

Prema njegovim riječima, Badnji dan, Božić i Savindan su posebni događaji u Bileći zato što cijeli grad uzme učešće u proslavljanju. A da je zaista tako, pokazalo se i večeras, jer su se Bilećani, uprkos kiši, okupili oko crkve Svetog Save u velikom broju. Uživali su u nalaganju badnjaka i u vatrometu koji je upriličen iznad njih.

Zbog kiše je ove godine izostao i kulturno-umjetnički program koji je prošle Badnje večeri priređen ispred parohijskog doma, ali vjernici su i bez njega ostali da se druže ispred crkve uz priču, vino i pjesmu. Mnogi od njih će, vjerovatno, prisustvovati i svetoj liturgiji koja će biti održana u ponoć ili, pak, onoj jutarnjoj.

– Planiramo da služimo u ponoć svetu liturgiju i da oko pola 2 bude pričešće, a posle toga smo uobičajili ima dvije godine da se poslužimo ovdje u saborištu. Napravimo večeru, ko je kadar donese hranu i piće i onda se svi zajedno poslužimo i tako nastavimo praznovanje Božića. A za one starije ili mlađe koji ne mogu da dođu, ujutru u 6 sati ima sveta liturgija, da mogu da se pričeste i da svetom liturgijom počnu slavljenje Božića – rekao je Kolović.

Istinske proslave velikih praznika, kaže otac Nebojša, nema bez svete liturgije koja, smatra, nužno treba da prethodi proslavi u krugu porodice.

– Čini mi se da mi je dužnost kao svešteniku i, prije svega, kao hrišćaninu, da kažem da ne može da se proslavi rođenje, ni vaskrsenje Hristovo, ni Sveti Sava, mimo koncepta crkve, jer svi zajedno treba da stanemo pred presto božiji, pa onda da idemo kući, da radimo ono što je običaj. A nipošto ne bismo trebali nikada da dozvolimo da nam ono što je forma u smislu badnjak, polaznik ili spremanje bogate trpeze bude prioritet u odnosu na to da se mi prvo prekrstimo i pomolimo bogu u crkvi, pa onda da pođemo kući da slavimo praznik. Nakon što se okupimo svi zajedno, u svoje domove treba da ponesemo mir koji smo dobili u crkvi i da tamo nastavimo slavljenje i proslavljanje rođenja Hristovog. To je valjda smisleno – zaključio je Kolović za naš magazin.

Jelena Denda

736 Shares

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Mir Boziji Hristos se rodi. Srecni Bozicni praznici svima u Hercegovini. p.s. Ne znam koji je razlog da jedino Bileca od svih hercegovackih sela i gradova nema novu crkvu a stara nije cak ni renovirana.Zato se skreno nadam se da ce se crkva Sv Save kao i druge Bilecke crkve obnoviti a da ce se i jedna nova sagraditi ali u pravoslavnom stilu a ne u katolickom bez oltara.

736 Shares
736 Shares
Copy link