Ponedjeljak, 27.01.2020
More

  Azra Dedić, prvi majstor džudoa sa Daunom u BiH

  Podijeli:

  Azra Dedić (26) iz Bihaća prva je osoba sa Daunovim sindromom u Bosni i Hercegovini koja je nosilac crnog pojasa u nekom borilačkom sportu.


  Ona je uspješno položila ispit za majstorski pojas u džudou, sportu kojim se već deset godina s velikim uspjehom bavi, i tako ispisala svijetle stranice Džudo kluba “Una”, čiji je član, ali uopšte i sporta u BiH.

  Ova uspješna djevojka je i prva osoba sa Daunovim sindromom u BiH koja je dobila zaposlenje i već nekoliko godina radi u jednoj bihaćkoj trgovini kozmetičkih preparata.

  U proteklim godinama nastupala je na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, kao i na prvom svjetskom prvenstvu u džudu za invalidne osobe, koje je održano u njemačkom gradu Kelnu, gdje je u svojoj kategoriji osvojila treće mjesto i bronzanu medalju.

  Za ovaj i druge uspjehe, Sportski savez USK nagradio ju je posebnim priznanjem, a Dedićeva je ponijela i laskavu titulu najboljeg sportiste ovog kantona u sportu za invalide u 2017. godini.

  Mlada Bišćanka kaže da najveće zasluge duguje porodici i klupskom treneru Fikretu Bečiću, koji joj je ulio neophodno samopouzdanje da može savladati i najveće životne poteškoće.

  Azrina majka Ramzija Dedić kaže da se njena kćerka rodila tokom ratne 1994. godine, kada su u Bihaću vladali izuzetno teški uslovi.

  Po Azrinom rođenju suočila se s tim da je beba rođena sa Daunovim sindromom, što je za porodicu bila teška okolnost.

  Dodaje da je djevojčica prohodala tek sa 19 mjeseci, a progovorila sa tri godine, ali da su, zahvaljujući strpljivosti i velikoj predanosti, prebrodili sve poteškoće i naposljetku na vrijeme upisali Azru u osnovnu školu.

  Ona se dobro snašla, maksimalno se zalagala i trudila te završila osnovno obrazovanje odličnim uspjehom prema prilagođenom planu i programu i potom se upisala u Srednju umjetničku školu, koju je također uspješno završila.

  Pokazalo se da je Azra izuzetno talentovana, a zahvaljujući sportu, potpuno se uklopila u okruženje i svakodnevni život. Njene radne kolege za Azru imaju samo riječi hvale i često kažu kako je svojim dolaskom unijela novo svjetlo u njihov radni kolektiv.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI