Avanture Džona Piplfoksa i njegove kukavičke posade obradovale trebinjske mališane

Sinoć su, u trebinjskom Domu mladih, članovi dječijeg dramskog studija pozorišta ”Male stvari” pretpremijerno odigrali dječiji klasik ”Kapetan Džon Piplfoks”. Komad koji je 1953. godine u formi radio drame napisao veliki Duško Radović adaptirao je i režirao Željko Milošević. Kostim i scenografija djelo su Milice Jeremić, a za zvuk u predstavi pobrinuo se Zoran Begenišić. Ipak, najveće pohvale idu za mladi ansambl na čelu sa Džonom Piplfoksom kojeg je tumačio David Popadić. Pored njega, nastupili su Marina Mijanović, Luna Zupanc, Matija Lojpur, Nataša Šošo, Obrad Milović i Anja Zirojević.

Priču o penzionisanom kapetanu Džonu Piplfoksu, kojem nakon jedne od tuča u kojima je učestvovao, vlasti dodjeljuju bijednu penziju na zavidnom nivou odigrao je ovaj mladi i talentovani ansambl.  Zaplet priče kreće pojavom strašnog sedmoglavog čudovišta u Kineskom moru, kada penzioner Džon odlučuje da okupi svoju posadu i krene u potjeru za zlotvorom. U putešestvijama Piplfoksa i njegove posade najveći neprijatelj nije sedmoglavo čudovište već kukavičluk posade, koju Džon na razne načine pokušava ohrabriti.

Sedmočlani glumački ansambl je ujednačenom scenskom igrom i energijom koja je nesumnjivo uložena u ovu predstavu, u polučasovnoj izvedbi opravdao očekivanja i obradovao brojne mališane koji su sa velikom pažnjom pratili gusarske avanture.

Luna Zupanc, koja je u predstavi glumila gusara Sjekiru, plijenila je energijom i zavidnim glumačkim umijećem. Za internet portal ”Moja Hercegovina”, ona je govorila o svom dolasku u Trebinje, u koje je došla sa porodicom iz Sarajeva, kao i o prethodnim glumačkim iskustvima i impresijama nakon pretpremijere komada ”Džon Piplfoks”.

”Zovem se Luna Zupanc, imam 12 godina, jako sam zadovoljna radom u ”Malim stvarima”, u Trebinje sam došla iz Sarajeva, gdje sam se takođe bavila glumom. U početku priprema ove predstave bilo nam je teško, a kasnije je bilo sve lakše i lakše. Predstava govori o kapetanu Džonu Piplfoksu koga su penzionisali i na kraju on prihvata da pobjedi sedmoglavo čudovište kako ga ne bi vratili u penziju i on uspjeva pobjediti čudovište i završiti svoju misiju. Odlični su utisci nakon igranja, ovako nešto nisam još doživjela, ovo je bila najbolja predstava u kojoj sam igrala, iako sam u Sarajevu učestvovala u mnogim predstavama, a izdvojila bih jako lijepu predstavu ”Sedam Snježana i patuljak”. Nestrpljivo očekujem sljedeća igranja i radujem im se.”

David Popadić, već poznato glumačko lice, je pored dječije scene imao priliku da igra i u omladinskoj, ali i na večernjoj sceni. Za naš magazin priznaje da se ipak na dječijoj sceni osjeća ”svoj na svome”. On je govorio i o tome koliko je bilo teško iznijeti lik Džona Piplfoksa.

”Kad smo tek počeli raditi ovu predstavu i kad sam saznao da ću igrati kapetana, to je stvarno bilo ono vau, ja kapetan, povezi na oku, minđuše, mačevi i sve to, bio sam oduševljen. Kada smo počeli raditi na sceni nisam mogao lik uopšte da ”pobjedim” u svoju korist, ali zahvaljujući sjajnoj ekipi  koja mi je pomogla tako da sam uspio lijepo da se uklopim u tu ulogu. Pošto sam ja dijete, kao i svi ostali koji učestvuju u predstavama dječijeg studija, tu se ipak osjećam najljepše, tu sam ”svoj na svome”.

David smatra da je Džon Piplfoks, iako naizgled neustrašiv, takođe pomalo preplašen čudovišta, ali da mu je cilj da ohrabri posadu kako bi skupa došli do željenog cilja i ispunjenja misije.

”Posada na čelu sa Džonom Piplfoksom uspjeva doći do cilja, koliko Džon pomaže posadi, toliko i posada pomaže njemu jer i kapetan se pomalo plaši sedmoglavog čudovišta, iako to vješto krije od članova svoje posade.”

Kako je najavljeno iz ”Malih stvari”, nakon Vaskršnjih praznika slijedi premijera, a planirano je da ova predstava uzme učešće na brojnim omladinskim festivalima u Bosnii Hercegovini, a želja ansambla je da što duže igraju svoje viđenje priče koja uveseljava generacije a po svemu sudeći, Piplfoks će još dugo biti inspirativan budućim naraštajima.

Igor Svrdlin

Autor