Početna  /  „Autoputevi RS“ kreditom od 40 miliona KM vraćaju stara zaduženja
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

„Autoputevi RS“ kreditom od 40 miliona KM vraćaju stara zaduženja

BANJALUKA – Novim kreditom teškim 40 miliona KM, za koji su raspisali tender, „Autoputevi Republike Srpske“ planiraju da servisiraju ranije nastale kreditne obaveze prema evropskim bankama, ali i da po potrebi finansiraju i završetak radova na dionici autoputa „9.januar“.

Ovaj milionski kredit „Autoputevi“ planiraju da podignu na godinu dana u toku kojih će na kamatu potrošiti čak 1,4 miliona KM.

Kredit će biti obezbijeđen garancijom Republike Srpske, a „Autoputevi“ planiraju da povuku novac odmah nakon potpisivanja ugovora.

U tenderskoj dokumentaciji je navedeno i da ova nabavka nije planirana Planom javnigh nabavki „Autoputeva“ za 2018. godinu.

Autoputevi su tender raspisali krajem prošle sedmice, a zainteresovane banke imaju rok do 12. jula da dostave ponude.

Novo zaduženje u „Autoputevima RS“ pravdaju blokadom novca od putarina i tvrde da su ovu javnu nabavku pokrenuli uz uvjerenje da ona neće ni biti potrebna.

Javno preduzeće je pokrenulo proceduru nabavke kratkoročnog kreditnog zaduženja kod komercijalne banke u iznosu od 40.000.000 KM. Kredit je namijenjen, prvenstveno, za redovno poslovanje preduzeća, što podrazumijeva i servisiranje ranije nastalih kreditnih obaveza prema evropskim bankama, a po potrebi i obezbjeđenje sredstava za završetak radova na dionici autoputa „9.januar“. „Autoputevi RS“ su pokrenuli ovu javnu nabavku, uz uvjerenje da kredit neće ni biti potreban, te da će se nadležni u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH konačno dogovoriti o raspodjeli novca, prikupljenog po osnovu akciza“, kažu u vom preduzeću.

Tvrde da je procedura nabavke pokrenuta zbog toga što ona traje minimalno dva mjeseca, a da očekuju da bi u ta dva mjeseca trebalo da dođe do konačnog dogovora o podjeli novca.

“Kao što je poznato, „Autoputevima RS“ odobreno je dodatno kreditno zaduženje kod Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ali za konačnu efektivnost odobrenog novca neophodna je ratifikacija kreditnog sporazuma. Do okončanja svih potrebnih procedura, donesena je odluka da se iz navedenog kratkoročnog zaduženja, ukoliko se za tim ukaže potreba, finansira i dio poslova, vezanih sa samu izgradnju“, naveli su u „Autoputevima“.

Istakli su i da neće biti povećanja cijene izgradnje autoputa „9. januar“, odnosno da će izgradnja ovog autoputa koštati ukupno 402 miliona evra i da će biti finansiranja kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Na računu UIO BiH trenutno se nalazi više od 100 miliona KM prikupljenih od naplate putarine, jer RS i FBiH ne mogu da se dogovore o podjeli tog novca. Problem je što FBiH traži određivanje novih koeficijenata za raspodjelu, odnosno više novca za ovaj entitet, na šta RS ne pristaje.

0 Shares
0 Shares
Copy link