Početna  /  Automafija u BiH koristi savremene metode za krađu automobila
Federacija BiH Republika Srpska

Automafija u BiH koristi savremene metode za krađu automobila

Samo na prostoru Sarajeva, Tuzle i Zenice od početka ove godine ukradeno je 398 vozila. Situacija u RS-u je nešto bolja budući da je od početka godine ukradeno 91 vozilo, a pronađena su i vraćena 72 vozila.

Ilustracija

U proteklim godinama automafija je u BiH primjenjivala bezbrojne metode za krađu vozila.

Kako je za Fokus.ba potvrđeno u MUP-u Kantona Sarajevo (KS) u pojedinim slučajevim prilikom otuđenja motornih vozila koriste se prikolice i namjenska šlep vozila.

“Izvršioci krivičnih djela teških krađa motrnih vozila unaprijed pripremaju i nabavljaju potrebna elektronska i druga sredstva, razne alate za izvršenje pomenutih krivičnih djela, te upotrebom istih vrše otvaranje vozila. Otuđena vozila izvršioci skrivaju na unaprijed pripremljenim lokacijama”, naveli su iz MUP-a KS.

U posljednjih nekoliko godina krađe vozila vrše se uglavnom uz pomoć tzv. “ruskog ključa“, odvijača i elektronskom deblokadom vozila.

Policijski komesar MUP-a ZDK Semir Šut za Fokus.ba je istakao da se izvršioci ovih krađa koriste elektrosnkim sklopovima tzv. imobilajzerima, dekoderima i kockama.

“Ovim alatima se neutrališe elektronska zaštita na vozilu, dok brave za startanje motora vozila eliminišu podesnim alatima, izvijačima, tzv. ‘čupalicama’ i slično, a nerijetko koriste i alate za sječu lima”, naglasio je Šut.

Dodao je da se sami sistemi fabričke zaštite pokazuju kao neefikasni u zaštiti automobila od krađe, te je stoga preporučio neki od dodatnih elektronskih i mehaničkih zaštitnih sistema.

Policija u RS-u je u proteklim godinama imao brojne aktivnosti u oblasti sprječavanja krađa vozila. Kako su za Fokus.ba istakli iz ove institucije, potpuna zaštita vozila od krađe praktično ne postoji.

“Najbolja bi bila kombinacija mehaničke i elektronske zaštite. Ugradnja skrivenog prekidača će u izvjesnoj mjeri otežati otuđenje vozila. Savjet vlasnicima je da ukoliko su u mogućnosti kasko osiguraju svoje vozilo, ili ugrade neki sistem zaštite, mehaničke ili elektronske, te vode računa o tom gdje parkiraju auto i kome daju ključeve istog”, naveli su iz MUP-a RS.

Policijski službenici u RS su, u proteklom periodu, evidentirali i slučajeve krađa, odnosno utaja vozila iznajmljenih u rent-a-kar agencijama, sa kojima su u većem broju slučajeva povezane i lažne prijave krađe vozila, izvršene uz znanje korisnika vozila.

Iz policijskih uprava koje je kontaktirao portal Fokus.ba napominju da je došlo do smanjenja ukupnog broja krađa vozila u odnosu na ranije godine. No, s obzirom da se u BiH još uvijek na godišnjoj bazi ukrade na stotine vozila, pred policijskim organima je još uvijek mnogo posla.

7 Shares
7 Shares
Copy link