Početna  /  Apel poslodavcima da zaštite radnike prilikom rada na visokim temperaturama
Bosna i Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Apel poslodavcima da zaštite radnike prilikom rada na visokim temperaturama

Iz Ministarstva rada Republike Srpske (RS) apeluju na poslodavce da, zbog izuzetno visokih temperatura vazduha, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika.

Ilustracija

S obzirom na to da u zakonodavstvu RS nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima (kao što je velika vrućina), a nije propisano ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebali da obustave radove (jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika), resorni ministar Milenko Savanović poziva poslodavce RS da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

-Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika – naveo je Savanović.

Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih temperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana. Stoga, apeluje na poslodavce da i oni primijene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana.

Savanović napominje da i za rad u zatvorenim prostorijama treba osigurati rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika. Entitetski ministar rada je uvjeren da će preraspodjelom radnog vremena poslodavci prepoznati svoj interes i istovremeno pokazati razumijevanje i solidarnost sa zaposlenim, a na taj način zaštiti zdravlje svojih radnika.

AUTOR: Fena

0 Shares
0 Shares
Copy link