Početna  /  Andrija Prlainović: Država koja se ovako odnosi prema kulturi i sportu nema budućnost
Teme i komentari

Andrija Prlainović: Država koja se ovako odnosi prema kulturi i sportu nema budućnost

Sport je u Srbiji u sličnoj situaciji kao i kultura. Zapostavljeni su i nemaju pažnju države, a to su prave vrijednosti ove zemlje. To je poražavajuće… Moja reakcija je bila spontana i iskrena, nije mogla u tom trenutku da bude drugačija, kaže srpski proslavljeni vaterpolista Andrija Prlainović, u prvom intervjuu nakon izjave date po osvajanju olimpijskog zlata u Riju – izjave koja je izazvala pravu buru u bazenu zvanom Srbija.

prlainovic

“Moja reakcija je bila spontana i iskrena, nije mogla u tom trenutku da bude drugačija. Reagovao sam jer sam znao da je situacija vrlo ozbiljna, i mi svi u vaterpolu znamo šta nas čeka ako se ovako nastavi”, poručio je u razgovoru za Nedeljnik vaterpolista Andrija Prlainović. Ovo je. inače, prvi Andrijin intervju poslije Olimpijskih igara i “čuvene izjave” koja je zapalila javnost, a poslije ga nijedan medij nije pozvao da zatraži intervju.

“Nisam imao neprijatnosti, samo to što me niko od medija nije zvao. Imao sam mnogo čestitki za zlato i skoro isto toliko čestitki za izjavu, što je zanimljivo, ali me niko od medija nije zvao za pojašnjenje, bilo šta, što je vrlo interesantno jer je i supruga navikla da prvih dana ne računa na mene koliko mi telefon zvoni. Ali ovoga puta – tajac. Niko od medija nije zvao”, pojasnio je Prlainović.

On je za Nedeljnik rekao da je njegovo upozorenje prvenstveno bilo usmjereno na budućnost srpskog sporta, prije svega klupskog, ali da situacija nije bolja ni u drugim važnim oblastima.

“Sport je u Srbiji u sličnoj situaciji kao i kultura. Zapostavljeni su i nemaju pažnju države, a to su prave vrijednosti ove zemlje. To je poražavajuće”, rekao je Prlainović.

“Bilo je zloupotreba, izvlačenja iz konteksta, konstruisanja po medijima, ali takvi su naši mediji. Nije dio medija takav, nažalost, već većina, i zbog toga izbjegavam da dajem izjave i još će me biti sve manje. Izvrnut je smisao i uopšte nije naglašeno kao bitno ono što je srž problema, nego se prebacila priča na to kolike su nagrade sportista i koliko se izdvaja iz budžeta. Niko se nije bavio analizom kakvo je zaista stanje u klupskom sportu, do danas ne znam da je iko istraživao o tome.

Nisam se ja borio za sebe, već sam govorio o sportu u budućnosti. Veoma je važno da se vrate stručnjaci u zemlju, da se poboljša rad sa mlađim kategorijama. Ne može Crvena zvezda, koja je bila prvak Evrope, da plaća termin kao kada bi se 15 ljudi skupilo ispred zgrade i odlučilo da iznajmi pola bazena. Rezultati u reprezentaciji koliko-toliko održavaju vaterpolo priču u Srbiji i ne smijem ni da pomislim kako bi izgledalo da nemamo rezultate. Ne smijem ni da pomislim na period posle Tokija”.

Prlainović je za Nedeljnik rekao i da trenutno živimo “u zemlji rijaliti junaka, što negde znači da je i cijla država pomalo rijaliti šou”.

“Taj nekvalitetan program na televiziji (a tu ne mislim samo na rijaliti program), opravdava se dobrim rejtingom, i to je postalo najbitnije u Srbiji, dobar i što bolji rejting. Sve je manje kvalitetnog programa, sve je više odvraćanja pozornosti građanima od normalnih svakodnevnih problema. Meni je to jadno i žalosno, ali je tako, dobrih stvari i pravih vrednosti ima sve manje na televiziji i u medijima uopšte”, kaže Prlainović i dodaje: “Nekome je cilj da se mladi zaglupljuju. I da gledaju nekvalitetan program na televiziji i da slušaju bljuvotine o najistaknutijim sportistima, o ljudima koji su ovu zemlju zadužili, predstavljali je na najbolji mogući način u svetu. A to traje već petnaestak godina”.

Nedeljnik

60 Shares
60 Shares
Copy link