Početna  /  Amir Zukić i ostali se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice
Bosna i Hercegovina Federacija BiH

Amir Zukić i ostali se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice

U Opštinskom sudu Sarajevo danas je održano ročište na kojem su se Amir Zukić i ostali izjasnili o krivnji. Zukić je kazao da se ne osjeća krivim za krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Foto: Klix
Foto: Klix

Tužilaštvo Kantona Sarajevo optužilo je Amira Zukića, generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA), i njegovog vozača Seida Fazlagića, potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, izvršnog direktora Elektroprivrede BiH Eseda Džananovića te Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake i Ramiza Karavdića za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelom primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonitog posredovanja.

Svi oni su se pred sudijom Opštinskog suda Sarajevo Slobodanom Nastićem izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku, te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, kao i protivzakonito posredovanje. Pored toga, Zukića se tereti i za nedozvoljeno držanje oružja.

Eseda Džananovića ista optužnica tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Zukića i Bibića se, prema navodima Tužilaštva, tereti da su u toku 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te su pronalazili osobe koje su spremne dati novac za zaposlenje u Elektroprivredi BiH. Nakon toga, dodali su iz Tužilaštva, koristeći svoj utjecaj preko Džananovića, Zukić je realizirao nezakonita zapošljavanja u Elektroprivredi.

Zukić i ostali uhapšeni su u akciji Bosna, a optužnica je potvrđena 13. marta.

1 Share
1 Share
Copy link