Početna  /  Amerika uvela sankcije Petru Đokiću, ministru rudarstva i energetike Republike Srpske
Izdvajamo Republika Srpska

Amerika uvela sankcije Petru Đokiću, ministru rudarstva i energetike Republike Srpske

Ministarstvo finansija SAD-a donijelo je nove sankcije vezano za Balkan, a na njima se našlo nekoliko imena iz Bosne i Hercegovine. Sankcije je sada dobio i ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić.

Kako se navodi, sankcije je dobio Petar Đokić, rođen 29. jula 1961. u Brčkom. Kao razlog je navedeno ugrožavanje regionalne sigurnosti na Zapadnom Balkanu i podrivanje Dejtona.

“Na crnu listu je stavljen zbog toga što je odgovoran ili suučesnik u, ili je direktno ili posredno uključen u, kršenje ili čin koji je opstruirao ili prijetio provedbi bilo kojeg regionalnog sporazuma o sigurnosti, miru, suradnji ili međusobnom priznavanju ili okvira ili mehanizma odgovornosti vezano uz Zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018.; Ohridski okvirni sporazum iz 2001.; Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244; Daytonski mirovni sporazum; ili Zaključci Vijeća Konferencije za provedbu mira održane u Londonu u prosincu 1995., uključujući odluke ili zaključke Visokog predstavnika, Vijeća za provedbu mira ili njegovog Upravnog odbora; ili Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, ili, u odnosu na bivšu Jugoslaviju, Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove”, stoji u obrazloženju.

Osim njega na crnoj listi je sada i Savo Cvijetinović zvani Tigar iz Bijeljine, rođen 27. decembra 1959. u Loparama. Navodi se da su sankcije njemu povezane sa firmom Inžinjering-BN Bijeljina d.o.o. koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog zračnog transporta u Oružanim snagama Rusije.

“BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer motora za helikoptere, proizvedenih u Ukrajini u Rusiju, preko BiH”, navodi se te ističu i da je Cvijetinović član Izvršnog odbora SNSD-a.

Šef predstavništva RS-a u Moskvi Duško Perović je takođe dobio sankcije zbog njegovog učešća u interakciji između Milorada Dodika i Rusije. Ističu da je lobirao za sastanke Dodika s Putinom te da se predstavljao kao neko ko nastupa uime Dodika. On je ocijenjen kao “glavni Dodikov čovjek u Rusiji”.

“Uprkos tome što je bio zaposlenik Vlade RS-a, Perović je bio zaposlen u dvije firme jednog ruskog milijardera, paralelno dok je taj milijarder bio u procesu sklapanja profitabilnog posla sa Vladom RS-a”, navodi se u obrazloženju.

Izvor: Klix

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap