Početna  /  Američka kompanija “Singer” fotografijom iz Bileće podsjeća na svoju istoriju
bileća Hercegovina Svijet

Američka kompanija “Singer” fotografijom iz Bileće podsjeća na svoju istoriju

Poznata američka Šivaća kompanija „Singer“ na svom fejsbuk profilu, kao podsjetnik na svoju istoriju, podijelila je samo jednu crno-bijelu fotografiju i to iz Bileće.

Fotografija sa fejsbuk stranice Šivaće kompanije "Singer"
Fotografija sa fejsbuk stranice Šivaće kompanije “Singer”

„Doza istorije: Prva Singerova škola šivenja oko 1926. godine u malom gradu Bileći, bivša Kraljevina Jugoslavija. Kursevi šivenja nuđeni su besplatno i ovo je prvih 20 mašina koje su uvezene iz Sjedinjenih Američkih Država“, napisali su iz ove kompanije uz fotografiju na svom fejsbuk profilu.

Na dnu fotografije ćirilicom je napisano: „Besplatan tečaj umjetnog veziva na singer šivaćim strojevima. Bileća, 2.11. 1926.“

Čovjek sa fotografije je Nikola Lučić koji je tada bio zastupnik za “Singer”, a ista je i nastala ispred njegove kuće u kojoj danas živi njegova ćerka Mira Lučić. Ista ovakva fotografija i sada krasi porodični album Mire Lučić, a od zuba vremena uspjela je da sačuva i tablu sa fotografije na kojoj stoji ćirilični napis: “Singer šivaće mašine”.

Autor fotografije nam je ostao nepoznat, kao i način na koji je dospjela do administratora fejsbuk stranice Šivaće kompanije „Singer“.

„Singerove šivaće mašine popularno zvane singerice bile su prvi masovno prodavan industrijski proizvod na prostoru bivše Jugoslavije između dva rata, jer je postao gotovo obavezni dio miraza bolje stojeće udavače“, zapisano je u Vikipedijinom članku o ovoj kompaniji.

„Singer“ je imao svoje luksuzne prodajne salone u gotovo svakom većem gradu Bivše Jugoslavije, i to gotovo po pravilu u najstrožem centru. Njihov salon u Zagrebu bio je na Trgu Bana Jelačića 13, u zgradi tadašnje Jugoslavenske banke, izgrađene 1926. po projektu arhitekta Ignjata Fišera.

Nastanak „singerice“

Prvi prototip „singerice“ napravio je Isak Merit Singer, glumac, inovator i preduzetnik iz Pitstovna, država Njujork. Njemu je, sasvim slučajno, 1850. godine u Bostonu stigla na popravku šivaća mašina „Lerou end Blodžet“. Rastavljajući njen komplikovani mehanizam, Singer je shvatio da bi šivaća mašina bila puno pouzdanija i manje kvarljiva ako bi se čunak kretao po ravnoj liniji (gore-dole) nego kružno, s ravnom umjesto zakrivljenom iglom. On je zapravo promijenio logiku, umjesto da igla prati tkaninu, kod njegove mašine igla je jednostavno išla gore-dolje, a tkaninu je trebalo pomicati u smjeru šava. Singer je odlučio da uloži vrijeme i novac u proizvodnju nove mašine, a nakon 11 dana i 40 dolara potrošenih na izradu prototipa, rodila se prva singer šivaća mašina.

Tako je Isak Singer 1851. godine, zajedno sa njujorškim advokatom Edvardom Klarkom, osnovao kompaniju pod imenom „I. M. Singer & Co“. U samo dvije godine, „Singer“ je postala vodeća američka fabrika za proizvodnju i prodaju šivaćih mašina. Kompanija je 1853. godine promijenila ime u “Singer Manufacturing Company“ i otvorila proizvodni pogon u Njujorku. Prve njujorkške šivaće mašine prodavane su po cijeni od 100 dolara, što je bilo pravo bogatstvo. Uprkos visokim cijenama, prodavane su dobro, jer su ih prodavali na otplatu. Kupci su ih mogli otplaćivati svojim radom na mašinama koje su dobili – odmah.

Današnje sjedište kompanije „Singer“ je u Tenesiju.

 

 

530 Shares
Oznake

Jelena Denda Borjan

Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Od januara 2013. do novembra 2017. godine novinarka internet magazina "Moja Hercegovina"

530 Shares
530 Shares
Copy link