Početna  /  Američka ambasada u BiH reagovala na napad na fotografa Žurnala
Bosna i Hercegovina

Američka ambasada u BiH reagovala na napad na fotografa Žurnala

Predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Huso Ćesir danas je fizički nasrnuo na fotografa Žurnala Adija Kebu koji se nalazio na radnom zadatku. Društvo novinara BiH traži od organa za provođenje zakona da poduzmu zakonom predviđene mjere za ovakav napad, a od političke stranke kojoj Ćesir pripada da osudi njegovo ponašanje. Oglasili su se i iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

“Napadi na novinare su krajnje neprihvatljivi i ne smiju biti tolerisani. Pozivamo vlasti da prikladno reaguju i kazne pojedince ili zvaničnike koji su odgovorni za ove napade, uključujući današnji napad na Adija Kebu iz Žurnala”, naveli su na Twitteru Ambasade SAD u BiH.

 

Kako navode iz Žurnala, Kebo se nalazio na radnom zadatku, fotografirao je ulaz u firmu Bosnaplast, o čijem poslovanju je ovaj portal izvještavao. U trenutku nasrtaja Kebo se nalazio na trotoaru preko puta firme, na javnoj površini.

Snimak incidenta, tokom kojeg je Ćesir odgurivao fotoreportera i pokušavao mu oduzeti kameru, zabilježen je na video snimku koji se može vidjeti na Žurnalovom portalu.

Društvo novinara BiH traži od organa za provođenje zakona da poduzmu zakonom predviđene mjere za ovakav napad, a od političke stranke kojoj Ćesir pripada da osudi njegovo ponašanje.

“Na kraju, upozoravamo javnost da su novinari u BiH sve češće žrtve raznih oblika nasilja, te pozivamo institucije za provođenje zakona, političke strukture i javnost u cjelini da je posljednji čas da se ovaj trend zaustavi i spriječi potpuni kolaps slobode izražavanja kao jednog od osnovnih preduvjeta demokratije”, saopćeno je iz Društva novinara BiH, prenosi N1.