Početna  /  Ambasada SAD o presudi Prliću i drugima
Federacija BiH

Ambasada SAD o presudi Prliću i drugima

Upoznati smo s današnjom presudom Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Sjedinjene Američke Države podržavaju važan rad ovog Suda i poštuju njegovu presudu, navodi se u saopštenju Ambasade SAD povodom presude u slučaju “Prlić i drugi”.

Foto: Arhiv/Klix.ba

“Današnja presuda u slučaju protiv Jadranka Prlića i ostalih predstavlja važan korak ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim porodicama donijeti smiraj i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena”, navedeno je u saopštenju.

“Apelujemo na sve strane da prihvate ovu presudu i ponovo se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana”, stoji u saopštenju Ambasade SAD povodom presude u slučaju “Prlić i drugi”.

Haški sud izrekao je osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH. Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Žalbeno vijeće zaključilo je da je udruženi zločinački pothvat postojao, da je postojao međunarodni oružani sukob uz umiješanost Hrvatske kao i stanje okupacije.

U pogledu žalbenih osnova obrana šestorice kojima su se osporavali ciljevi udruženog zločinačkog poduhvata i učestvovanja hrvatskog državnog vrha u udruženom zločinačkom poduhvatu Žalbeno vijeće utvrdilo je da nisu pokazali da je prvostepensko vijeće pogrešno interpretiralo relevantne dokaze ili pogriješilo u donošenju zaključaka”. Žalbeno vijeće zaključilo je da obrane nisu pokazale da je prvostepensko vijeće počinilo “pogreške pravne ili činjenične prirode” u pogledu udruženog zločinačkog poduhvata i uloge Hrvatske.

Žalbeno vijeće odbilo je većinu žalbenih osnova obrana šestorice Hrvata, a uvažilo je nekoliko zbog kojih ih je primjerice oslobodilo krivnje za pojedina ubistva i razaranja te za neka saznanja o zlostavljanjima i zaraobljavanjima.

Vijeće je uvažilo i neke žalbene osnove tužilaštva pa je zaključilo da je prvostepensko vijeće primjerice trebalo utvrditi i komandnu odgovornost optuženih osim što je razmatralo njihovu krivicu u okviru udruženog zločinačkog poduhvata. No odbilo je zahtjeve tužilaštva da izrekne presudu po tačkama za koje je prvostepeno vijeće oslobodilo šestoricu.

Prvobitna optužnica protiv Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića potvrđena je 4. marta 2004., a druga izmijenjena optužnica je podnesena 11. juna 2008. i postala je važeća optužnica.

Pomenuta šestorica dobrovoljno su se predali Haškom sudu 5. aprila 2004. godine.

Suđenje je počelo 26. aprila 2006, a završne riječi su iznesene od 7. februara do 2. marta 2011.

0 Shares
0 Shares
Copy link