Početna  /  Ambasada SAD-a o Dodikovom potezu: Smišljeni napad na Ustav i državu BiH
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Ambasada SAD-a o Dodikovom potezu: Smišljeni napad na Ustav i državu BiH

Foto: Klix
Američka ambasada u Sarajevu oglasila se nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske.

Dodik je time povukao novi antidejtonski i antiustavni potez. Riječ je o izmjenama Zakona koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na sedmoj posebnoj sjednici, održanoj 21. juna 2023. godine. Ovo u praksi znači da Dodikovim potpisom Službeni glasnik Republike Srpske neće objavljivati odluke visokog predstavnika, što je direktno antidejtonsko djelovanje i udar na državu BiH.

Kako su saopštili iz Ambasade SAD-a, odluka predsjednika Republike Srpske da potpiše izmjene zakona, koje je visoki predstavnik poništio 1. jula, je protivustavna i predstavlja smišljeni udar na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak Bosne i Hercegovine i državu BiH.

“Sjedinjene Američke Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastaviće smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornima za svoje postupke”, naveli su iz Ambasade.

Viisoki predstavnik Kristijan Šmit je proteklog vikenda svojom odlukom stavio van snage posljednje zakone i odluke Narodne skupštine Republike Srpske, no vlast u Republici Srpskoj očito da ne mari za njegove odluke i nastavlja udare na institucije države, OHR i Dejtonski mirovni sporazum.

Ne treba zaboraviti da je Šmit nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se propisuje i zatvorska kazna za nepoštivanje odluka visokog predstavnika.

Izvor: Klix

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap