Početna  /  Aleksandri Vinčar i Marini Čigoji nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Aleksandri Vinčar i Marini Čigoji nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji

Antikorupcijska mreža u Bosni i Hercegovini – Akaunt dodijelila je nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji u 2017. godini. Ove godine nezavisni žiri najboljima je proglasio Marinu Čigoju, novinarku poslovnog portala Capital.ba iz Banje Luke, i Aleksandru Vinčar, novinarku Magazina Mreža Federalne televizije.

Foto: Žurnal

Marini Čigoji je dodijeljena nagrada u kategoriji za najbolji pisani izvještaj, za tekst pod naslovom “Samo četiri javna preduzeća RS na plate potroše 400 miliona KM”, koji govori o zapošljavanju po političkoj liniji u četiri javna preduzeća u RS-u.

Aleksandra Vinčar je osvojila nagradu za najbolji video prilog “Sabrana Emdžina nedjela”, koji govori o zloupotrebama bivšeg gradonačelnika Bihaća, Emdžada Galijaševića nenamjenskom trošenju budžetskih sredstava, KFW projektu i nelegalnoj prodaji gradskog zemljišta.

Ovo je peta godina zaredom da “Akaunt” dodjeljuje nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji. Petočlani žiri je odabrao najbolje novinarske radove među 62 pristigle prijave. Ovo je ujedno i najveći broj prijava koje je “Akaunt” dobio u pet godina koliko se nagrada dodjeljuje. To je pokazatelj da postoji potreba i interes javnosti za istraživačko novinarstvo, ali i da postoji spremnost i hrabrost novinara da izvještavaju o korupciji.

Žiri “Akaunta” novinarske nagrade je i ove godine odlučio da ne dodijeli nagrada za najbolji audio izvještaj o korupcij, zbog nedostatka kvaliteta.Međutim,  Antikorupcijska mreža u BiH “Akaunt” želi ohrabriti novinare radio stanica u BiH da se aktivno počnu baviti istraživačkim novinarstvom, a urednike i vlasnike ovih medija da u svojim programima nađu mjesto za istraživačke priloge za koje nesumnjivo postoji interes javnosti.

U okviru ceremonije dodjele “Akaunt” novinarske nagrade je održana i premijera istraživačko – dokumentarnog filma “Arapsko proljeće u Zlatnoj dolini”, autora Amarilda Gutića, koji je nastao u okviru serijala TV Žurnal – Afera, a koji će biti objavljen u ponedjeljak 17.7. tačno u podne.

Nakon premijere filma je upriličena javna diskusija na temu “Istraživačko novinarstvo kao javni interes”. O ovoj temi su razgovarali Berislav Jurič (Bljesak.info), Elvir Padalović (BUKA), Siniša Vukelić (Capital.ba) i Selvedin Avdić (Žurnal.info). Zaključak diskusije je taj da uprkos nedostatku vremena i novca, istraživačko novinarstvo može i mora da opstane.

7 Shares
7 Shares
Copy link