Početna  /  Albanija ukinula poreze za mala i srednja preduzeća
Vijesti

Albanija ukinula poreze za mala i srednja preduzeća

Mala i srednja preduzeća koja su registrovana u Albaniji, a koja nemaju godišnji obrt veći od 36.400 evra, od juče ne podliježu naplati poreza. Reforma poreskog sistema predstavlja nove mjere za podsticaj ‘SME’ sektoru, dok iz Vlade ove države poručuju da se Albanija na taj način približava zapadnoevropskim državama i njihovom poreskom modelu.

edi-rama
Edi Rama

Kako piše Digjitale, Albanski premijer Edi Rama saopštio je na jučerašnjoj pres konferenciji da ova država ukida oporezivanje za mala i srednja preduzeća čiji godišnji obrt ne prelazi 50.000.000 leka (oko 36.400 evra), pružajući privredi još veći podsticaj za rast.

Tu je i novi model naplate poreza za one biznise čije poslovanje u fiskalnoj godini ostvari obrt do 60.000 evra, na šta je Rama prokomentarisao:

Sva preduzeća koja na godišnjem nivou ostvare obrt do 36.000 evra, izuzimaju se iz sistema naplate poreza. Svi drugi biznisi koji ostvare obrt između 36.000 i 58.200 evra, biće podložni oporezivanju, ali po novim stopama – sa 7,5% poreza na profit na 5%.

Potez albanskog premijera mnogi su okarakterisali kao vjetar u leđa tehnološkim startapima i malim biznisima koji se tek pokreću, dok bi ukidanje poreza i nove poreske olakšice mogle dodatno da pomognu ovoj državi kada je jačanje startap ekosistema u pitanju, ali i privlačenje novih investicija.

Pitanje koje i dalje ostaje u vazduhu jeste kada bi slične olakšice mogli očekivati i u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama regiona.

0 Shares
0 Shares
Copy link