Početna  /  Alarmantno: Strane investicije u BiH na istorijskom minimumu
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Alarmantno: Strane investicije u BiH na istorijskom minimumu

BANJA LUKA – Direktna strana ulaganja u BiH u prvih šest mjeseci ove godine iznosila su svega 194 miliona maraka i smanjena su za skoro 50 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a drastičnom padu investicija najviše je doprinijelo povlačenje kapitala nekih zemalja iz BiH kao i odlaganje početka izgradnje velikih elektroenergetskih projekata, navodi se u izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

Ilustracija
Ilustracija

Ovim je nastavljen alarmantan trend pada stranih investicija u BiH u zadnjih nekoliko godina, a posebno su zabrinjavajući podaci za drugi kvartal ove godine koji pokazuju da su ulaganja u tom periodu za čak 82 odsto manja nego u istom kvartalu lani, piše portal capital.ba

„Prema podacima Centralne banke BiH direktna strana ulaganja u prvoj polovini 2016. godine iznose 194 miliona KM, što je manje za 46,8 odsto u odnosu na ulaganja u istom periodu prošle godine. Ulaganja u drugom kvartalu 2016. godine su iznosila 40,8 miliona KM i manja su za 82,1 odsto odnosu na ulaganja u istom kvartalu prošle godine“, navedeno je u izvještaju DEP-a.

Ukoliko se ovakav trend nastavi do kraja 2016, ova godina bi mogla da bude najlošija po iznosu privučenih investicija u posljednjih deset godina.

U tom periodu BiH je najmanje investicija imala krizne 2009. godine i to 352 miliona KM, zatim 2013. kada su ulaganja iznosila 407 miliona KM, dok su u prošloj godini bila 477 miliona KM.

Najviše investicija u prvom polugodištu stiglo je iz Slovenije (20,7 miliona KM), Kuvajta (8,7 miliona) i Turske (8,4 miliona KM), dok je najviše kapitala povučeno u Srbiju (5,5 miliona KM) i Italiju (5,7 miliona KM).

Odlaganje početka gradnje TE „Ugljevik 3“, „Mrsovo“, „Ulog“ doprinijelo padu

U DEP-u ističu da je na smanjenje stranih investicija u prvom polugodištu značajan uticaj imalo povlačenje kapitala iz oblasti finansijske i uslužne djelatnosti, u iznosu od 7,9 miliona KM, poslovanja nekretninama (10 milion KM) i iz oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda (5,5 milion KM).

Navode da je padu doprinijelo i to što je završeno ulaganje u Termoelektranu i rudnik „Stanari“ koja je već počela sa testnim radom, ali i odlaganje početka izgradnje najavljivanih većih elektroenergetskih projektata među kojima su najznačajnije TE „Ugljevik 3“, HE „Mrsovo“ i HE „Ulog“.

„Takođe, najavljena izgradnja Bloka 7 TE „Tuzla“ kao i drugi veći elektroenergetski objekti u narednom periodu planiraju se finansirati putem kreditnog zaduženja, a ne direktnim stranim ulaganjem“, ističe se u informcaiji.

Kada su u pitanju oblasti u koje su strani investitori najviše ulagali izdvajaju se prerađivačka industrija sa 29,9 miliona KM, snabdijevanje električnom energijom 13,4 miliona KM i trgovina sa 17,7 miliona KM.

Duduković: Može se očekivati dalji pad ulaganja

Član Udruženja ekonomista RS „SWOT“ Predrag Duduković kaže za CAPITAL da su ovi podaci dokaz da BiH nije atraktivno područje za ulaganje, prije svega, zbog nepovoljnog poslovnog ambijenta, nesigurnosti investicija i nepovoljne političke situacije. On kaže da BiH nije atraktivna ne samo za strane, nego i za domaće investitore o čemu govori i podatak da je štednja ovdje premašila deset milijardi KM.

„Ne očekujem nikakva pobiljšanja, ako vlasti nešto ne promijene. Vidimo da se ništa ne radi po pitanju ispunjenja obaveza iz Reformske agende, očekivalo se mnogo više, da će promijene krenuti i da će se poslovni ambijnet poboljšavati, ali to sve ide veoma sporo“, naglasio je Duduković.

On je istakao da se i u narednom periodu može očekivati dalji pad ulaganja, jer je u ono što je bilo atraktivno već investirano. Kazao je da rješenje nisu ni investicije u energetske objekte i telekomunikacije, već isključivo u proizvodna preduzeća koja će zapošljavati veći broj radnika.

„Ulaganja u energetiku ne donose veliko zapošljavanje, već su samo profiti veliki i zbog toga je taj sektor interesantan investitorima, ali mi trebamo raditi na tome da ovo područje bude interesantno onima koji će proizvoditi i zapošljavati više ljudi, a samim tim poboljšati i socijalno stanje“, istakao je Duduković.

0 Shares
0 Shares
Copy link