Početna  /  Akcija SIPA-e: Uhapšeno šest osoba za ratne zločine
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Akcija SIPA-e: Uhapšeno šest osoba za ratne zločine

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, više timova specijalne jedinice SIPA, na području Vlasenice, Milića i okoline, lociralo je i lišilo slobode petoricu osumnjičenih za ratni zločin.

sipa_klix

Uhapšeni su Branko Jolović iz Milića, Milomir Milošević iz Vlasenice, Nenad Vukotić iz Milića,  Nikola Lošić iz Milića, Dejan Milanović  iz Milića i Radomir Pantić koji je uhapšen nakon ročišta u Sudu BiH, gdje mu se sudi za drugo kazneno djelo ratnog zločina.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom i osumnjičeni su da su, u svojstvu pripadnika policijskih i vojnih struktura VRS, u proljeće 1992. godine, počinili ratni zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Zaklopača, općina Milići.

Navedeni zločin počinjen je 16.05.1992. godine, kada je prilikom organiziranog vojnoj i policijskog napada na mjesto Zaklopača, u njihovima domovima, dvorištima i okolnim objektima, ubijeno više od 60 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i žena, djece i staraca (u napadu je ubijeno 11 djece), koji su ostavljeni mrtvi na mjestima ubistva, da bi dan nakon toga bilo izvršeno uklanjanje leševa i njihovo ukopavanje u masovne grobnice.

Najveći broj posmrtnih ostataka, otkriven je u masovnoj grobnici 2004. godine, a do danas su otkriveni i ekshumirani posmrtni ostaci 54 osobe, dok se za ostalim žrtvama još uvijek traga.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provelo je dugu i temeljitu istragu radi rasvjetaljavanja ovog zločina, tijekom koje su prikupljeni dokazi da su navedeni osumnjičeni učestvovali u počinjenju ovog zločina.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima prema navedenim osumnjičenima.

0 Shares
0 Shares
Copy link