Početna  /  Akcija List: Privedeno osam osoba, pronađeno 10 tona duvana
Bosna i Hercegovina

Akcija List: Privedeno osam osoba, pronađeno 10 tona duvana

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH do sada su u akciji “List jedan” pronašli i odzuzeli oko 10 tona sječenog i duvana u listu, dok se osam osoba nalazi na kriminalističkoj obradi, rekla je portparol Sipe Kristina Jozić.

Akcija "List"
Akcija “List”

“Pretresi se realizuju s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, a u ovoj fazi je pronađena i razna poslovna dokumentacija, kompjuteri, telefoni, sim-kartice i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku”, navela je ona.

Jozićeva je dodala da će o statusu osumnjičenih osoba tokom dana odlučiti postupajući tužilac Tužilaštva BiH.

Pripadnici Sipe i pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH započeli su rano jutros akciju kodnog naziva “List jedan” s ciljem suzbijanja nelegalnog prometa duvana u BiH, a koja se izvodi u saradnji sa pripadnicima ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo, te Policije Brčko distrikta.

Pretresi se vrše na deset lokacija na području opština Tuzla, Bijeljina, Srebrenik, Gradačac, Brčko, Sarajevo i Istočno Sarajevo zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, a sve u vezi sa saučesništvom.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a nastavak su akcije “List” koja je realizovana u julu ove godine.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su od marta do oktobra, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, neovlašteno prodavali veće količine rezanog duvana, bez njegovog prethodnog obilježavanja akciznim markicama i plaćanja obavezne akcize.

Prvoosumnjičeni je kupovao duvan u listu, organizovao njegovo rezanje, preradu i pakovanje u različitim količinama, a potom prodavao posrednicima koji su rezani duvan plasirali na tržište.

Prema preliminarnim procjenama, u navedenom periodu prodato je najmanje 15.000 kilograma rezanog duvana, čime je Budžet BiH oštećen za oko 1.200.000 KM, a pribavljenja protivpravna imovinska korist veća od 80.000 KM.

0 Shares
0 Shares
Copy link