Subota, 18.01.2020
More

  Akademija u čast Svetom Savi održana u Nevesinju

  Podijeli:

  NEVESINJE – Akademija posvećena najvećem srpskom prosvjetitelju Svetom Savi održana je večeras u Nevesinju, a nosioci kulturnog života su govorili o životu i djelu svetitelja koji je u Nevesinju 1219. godine postavio prvog humskog episkopa.

  Veče je otvorena besjedama Stefana Nemanje koji je mudrim riječima ukazivao na neophodnost čuvanja jezika i običaja kao osnovnih nosioca identiteta jednoga naroda, nakon čega je hor Osnovne škole “Risto Proroković“ otpjevao Himnu Svetog Save.

  Nevesinjski sveštenik Zoran Ilić je u besjedi put Svetog Save poredio sa traganjem za izvorom koji simboliše vjeru i koji je najplemenitiji cilj našeg životnog puta.

  “Ostaviti dvor, njegovu raskoš i privelegije i povući se u samački, manastirski život izbor je koji mali broj ljudi razumije  u današnjici”, rekao je Ilić i uporedio put Svetoga Save sa jednim citatom iz knjige “Mali princ”, gdje on na konstataciju trgovca da bi upotrebom čudesnih pilula koje gase žeđ nedeljno uštedjio 53 minuta.

  “Kada bih ja imao 53 minuta, ja bih se lagano uputio ka nekom izvoru, odgovorio je Egziperijev Mali princ. Svako od nas ko se večeras lagano uputio ovde, ostavivši užurbanost života i brigu da se nešto važnije od ovoga mora raditi poslušao je glas Maloga princa i pošao na izvor, izvor koji je Sveti Sava načinio u svojoj mladosti i odabrao put Hristovog spasenja”, rekao je Ilić i dodao da je Savinu veličinu nemoguće opisati ljudskim riječima  i da ga je teško uporediti sa manjim od Mojsija.

  U besjedama, stihovima etno, duhovne muzike i uz zvuke instrumenata mladih nevesinjskih umjetika prikazan je put mladog princa koji, napuštajući dvor i sve njegove privilegije, odlazi u isposništvo i za sva vremena ostaje zlatnim slovima upisan kao vjeroučitelj, prosvjetitelj i zaštitnik svoga naroda.

  Ovogodišnji organizatori i učesnici Akademije su: Opština Nevesinje, SPKD “Prosvjeta“, Crkvena opština Nevesinje, OŠ “Risto Proroković“, SŠC “Aleksa Šantić“, Muzička škola “Sveti Roman Melod“, Etno grupa “Simonida” i Radio Nevesinje.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI