Početna  /  Agrokorove kompanije u BiH zapošljavaju više od 5200 radnika
Bosna i Hercegovina

Agrokorove kompanije u BiH zapošljavaju više od 5200 radnika

Savjet ministara BiH usvojio  Informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o aktuelnoj krizi u kompaniji „Agrokor“ i njenim poslovnim društvima u Bosni i Hercegovini s mogućim implikacijama na domaću ekonomiju.

FOTO: Ilustracija

Informacija sadrži zaključke više sastanaka predstavnika nadležnih institucija u BiH, resornih ministara zemalja regije i predstavnika Savjeta ministara BiH s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH, prenosi N1.

Savjet ministara BiH, u skladu s postignutim dogovorom s predstavnicima Vlade Hrvatske, očekuje dostavljanje plana aktivnosti za stabilizaciju stanja u „Agrokoru“ s detaljnom inventurom obaveza i dugovanja ovog koncerna, kao i planom za izmirenje i kontinuirano praćenje obaveza prema dobavljačima bez diskriminacije.

Do tada će aktivnosti nadležnih institucija BiH biti usmjerene na zaštitu interesa bh. kompanija iz sistema „Agrokor“, njihovih zaposlenih radnika, dobavljača, kooperanata, manjinskih akcionara i domaćih kreditora.

Nadležne institucije u BiH, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, provode kontinuiranu kontrolu finansijskih tokova između kompanija – kćerki „Agorokora“, uz zabranu rizičnih transakcija.

U „Agrokorovim“ kompanijama – kćerkama u Bosni i Hercegovini zaposleno je više od 5.200 radnika, aktivno je više od 1.300 dobavljača, a ova privredna društva imaju godišnji obrt od više od 500 miliona evra.

Prema dostupnim podacima, dugovanja dobavljačima „Agrokorovih“ kompanija u BiH na dan 31. 12. 2016. godine iznosila su 318 miliona KM, od čega 170 miliona KM domaćim dobavljačima. U prva tri mjeseca 2017. godine dugovanja prema domaćim dobavljačima su smanjena na 131 milion KM, od čega je 74 miliona KM sa dospijećem.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, firme „Agrokora“ u BiH nemaju dugovanja po osnovu PDV, zaključno s 30. 3. 2017. godine.

0 Shares
0 Shares
Copy link