Početna  /  Agencija za lijekove jedina nadležna za kontrolu lijekova
Izdvajamo Republika Srpska

Agencija za lijekove jedina nadležna za kontrolu lijekova

“Agencija za lijekove BiH je jedina nadležna u državi za kontrolu kvaliteta lijekova, uz to je članica OMCL mreže evropskih laboratorija”, kazao je direktor Agencije za lijekova BiH Aleksandar Zolak, koji naglašava da je medicinski kiseonik lijek.

On je u izjavi portalu banjaluka.net rekao da taj status samo rijetke laboratorije dobiju, a još rijeđe ga uspiju zadržati.

“To stoji u Zakonu o lijekovima”, precizirao je Zolak.

Na pitanje znači li to da Agencija za lijekove BiH ima opremu za kontrolu kvaliteta kiseonika, Zolak je rekao :

“Zapišite ovo što sam rekao, pa to objavite. Da je jedino laboratorija Agencije nadležna za kontrolu lijekova i da to stoji u Zakonu o lijekovima i da važi za sve pa i Republiku Srpsku”.

Da li je u toj laboratoriji izvršena kontrola kiseonika za koju je i “Meser” dobio dozvolu, Zolak odgovara:

“Kvalitet Meserovog kiseonika nije upitan niti u jednom momentu zato što “Meser” ima proizvodnju u BiH, koju inspektori Agencije nadziru. Naravno da ima dozvolu naše Agencije. Odradili su kontrolu prve serije za razliku od Čađinog tehničkog kiseonika”.

Na pitanje koje godine je Meser dobio dozvolu za promet kiseonika, Zolak je rekao da misli da je 2016. godine.

Da li ste znali da TGT nema dozvolu za promet medicinskog kiseonika, Zolak kaže da su saznali kada su čuli da prodaju medicinski kiseonik, po prijavi i otvaranju afere.

“Nije naše da znamo ko šverca lijekove, neko heroin, neko kisik itd… Agencija je nadležna za registrovane subjekte koji posluju u skladu sa zakonom. Samo po prijavi na određene neregularnosti inspekcija Agencije izlazi na teren ili u konkretnom slučaju nakon otvaranja u petak u popodnevnim časovima. Nadležni za to su ministar zdravlja Alen Šernić i direktori bolnica u RS, odgovorni direktno, kao i Republički inspektorat”, naveo je Zolak.

Izvor: BN

0 Shares
0 Shares
Copy link