Početna  /  Abe: Beograd je ključ stabilnosti zapadnog Balkana
Srbija Svijet

Abe: Beograd je ključ stabilnosti zapadnog Balkana

Јapanski premijer Šinzo Abe ocijenio je da Srbija drži ključ stabilnosti u regionu zapadnog Balkana, te najavio intenziviranje saradnje dvije zemlje u narednom periodu.

Abe, koji danas stiže u posjetu Srbiji, izrazio je očekivanje da će s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, za koga kaže da je veliki poznavalac Јapana, razgovarati o budućnosti dvije zemlje i da će unaprijediti prijateljske odnose.

“Zadovoljstvo mi je što ću, kao prvu zemlju u regionu zapadnog Balkana, posjetiti Srbiju”, rekao je Abe za beogradsku “Politiku”.

Navodeći da se odnos između Јapana i Srbije neprestano razvija u širokom spektru oblasti, on je istakao da potencijal za značajan napredak posebno postoji u sferi ekonomije.

“Činjenica da će mi se u ovoj posjeti pridružiti čelnici kompanija kojima se Јapan ponosi, govori o pojačanom interesovanju japanskih firmi za Srbiju”, naveo je japanski premijer.

Upitan kako Tokio vidi trenutni spoljnopolitički kurs Beograda, Abe kaže da Јapan pozdravlja kontinuirani napredak Srbije u procesu pridruživanja EU i da će pružiti snažnu podršku naporima Beograda u primjeni reformi potrebnih za članstvo u Uniji.

0 Shares
0 Shares
Copy link