Početna  /  Dodik se zahvalio PDP-u i SDS-u i ponudio im vlast na nivou BiH
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Dodik se zahvalio PDP-u i SDS-u i ponudio im vlast na nivou BiH

U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, a na predloženom dnevnom redu je samo jedna tačka – Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske.

Zakazivanje posebne sjednice s predloženom tačkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina poslanika iz klubova SNSD, DNS, Socijalistička partija, DEMOS, Ujedinjena Srpska, NDP i dva nezavisna poslanika.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović priznala je da i SNSD snosi odgovornost za donošenje nekih zakona i akata na nivou BiH.

“Ako hoćemo da realno sagledamo stvari, onda moramo da priznamo i naše greške. I SNSD je učestvovao u nečemu što se zove ozbiljna naivnost prošlog vremena, gdje su se objašnjenja koja su dolazila od predstavnika međunarodne zajednice ogledala u tome da neki zakon može da postane domaće vlasništvo samo ako ga donese domaći zakonodavni organ. Kada postane domaće vlasništvo, to znači da parlamentarci koji čine domaću vlast mogu i da ga promijene. Onda imate drugu fazu u kojoj je ta prevara dvostruka. Mi smo htjeli da mijenjamo ono što ne odgovara, a nismo znali da tamo postoji princip dogovora predstavnika međunarodne zajednice i bošnjačkih politika. Kao rezultat toga mi živimo u nečemu što je u pravnom i političkom smislu veliki eksperiment”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je zaključila da je priča oko decentralizovane BiH stvarna, jer je ustav predvidio visokodecentralizovanu zemlju, a navela je i primjere Njemačke i Belgije koje su decentralizovane, a veoma uspješne zemlje.

U diskusiji u NS RS Cvijanovićeva je istakla i da su pojedini ljudi i predstavnici Srpske iz SNSD-a pomogali Mirku Šaroviću i njegovoj porodici u trenucima kada je bio pod najvećim pritiskom međunarodne zajednice.

Nedeljko Glamočak smatra da je materijal za sjednicu uvredljiv, jer na stranicama 28 i 36 sadrži tekst koji, kako kaže, nema veze sa istinom.

“Na strani 28 navodi se da je Bošnjacima odgovarao ostanak SDS-a na političkoj sceni, a da se zabranjivanju rada SDS-a od strane međunarodne zajednice usprotivio sam Alija Izetbegović (jer mu je odgovarala ratna partija na drugoj strani), dok se na stranici 36 navodi da u Savjetu ministara BiH nakon održanih izbora 2018. izborni gubitnici nelegalno postoje i dalje kao partneri u vlasti u sprovođenju bosanske agende, poslušno prateći diktat SDA u svakoj situaciji u kojoj se od njih očekivalo”, pročitao je Glamočak tekst iz materijala i dodao da je i SNSD izborni gubitnik, jer su, kako tvrdi, izbore pokrali, po ustavu su odgovorni za političko predstavljanje RS.

“Kada je Vlada Srpske smijenila Poplašena 1999., predsjednik Vlade je bio Milorad Dodik”, zaključio je Glamočak.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, istakao je da se geopolitička situacija od 2003. promijenila, i da je u tom vremenu čak i Rusija željela da bude član NATO-a. On se zahvalio SDS-u i PDP-u zbog neusvajanja ANP-a i ponudio im da zajedno uđu u Savjet ministara BiH.

Nakon toga, uslijedila je pauza do 17 časova.

Autor: Stefan Blagić

71 Shares
71 Shares
Copy link