Početna  /  UNICEF upozorava: 2017 – godina noćne more za djecu
Svijet Vijesti

UNICEF upozorava: 2017 – godina noćne more za djecu

Djeca koja žive u zonama sukoba izložena su napadima šokantnih razmjera, upozorava UNICEF u svom najnovijem izvještaju za 2017. godinu.

Ilustracija Foto: AMC

Djeca su postala mete u sukobima širom svijeta, koriste ih kao živi štit, ubijaju, ranjavaju i regrutuju za borbe.

Silovanja, prisilni brakovi, otmice i porobljavanje postali su standardne taktike u sukobima u Siriji, Jemenu, Nigeriji i Mjanmaru, upozorava UNICEF.

“Djeca su bila izložena napadima i brutalnom nasilju u njihovim domovima, školama i na igralištima”, istakao je Manuel Fontaine, direktor za hitne programe pri UNICEFu, koji je dodao:

“Zbog toga što se ti napadi nastavljaju godinu za godinom, ne možemo više zatvarati oči pred tim. Takva brutalnost ne može biti nova normalnost.”

U UNICEFovom izvještaju se posebno ističu dugotrajni sukobi u Africi. To su područja, navodi se, koja su među najgorima za djecu, gdje su ona korištena kao svjesni ciljevi. U regiji Kasai u Demokratskoj Republici Kongo je gotovo milion djece moralo napustiti svoje domove ove godine, dok je više od 400 škola ciljano napadnuto.

U Nigeriji i Kamerunu je džihadistička grupa Boko Haram koristila oko 135 djece kao bombaše samoubice  to je pet puta više nego prethodne godine.

U Južnom Sudanu je 19.000 djece od 2013. godine bilo prisiljeno da se bore kao djeca vojnici. Brojna djeca u Južnom Sudanu dan za danom čekaju hranu međunarodnih organizacija, jer u njihovoj vlastitoj zemlji vlada glad.

UNICEF procjenjuje da je u Jemenu najmanje 5.000 djece ubijeno ili ranjeno od izbijanja građanskog rata u toj zemlji u martu 2015. godine. Akutna nestašica hrane u zemlji je zaslužna za to da gotovo dva miliona djece pati od neuhranjenosti. U Iraku i Siriji je oko 700 djece navodno ubijeno u razdoblju do septembra ove godine, dok je UNICEF zabilježio brojne slučajeve gdje su mladi ljudi bili žrtve snajperske paljbe ili čak bili korišteni kao živi štitovi.

0 Shares
0 Shares
Copy link