Početna  /  14. sjednica Skupštine Grada Trebinja: Burno na raspravi o radu Udruženja penzionera
Hercegovina

14. sjednica Skupštine Grada Trebinja: Burno na raspravi o radu Udruženja penzionera

Jutros u 10 časova počela je 14. sjednica Skupštine grada Trebinja a usaglašeni dnevni red je sačinjavao dvadeset tačaka. U toku je jednočasovna pauza, a pred odbornicima je usvajanje još 11 tačaka dnevnog reda.

Na prvoj tački dnevnog reda u kojoj su odbornici postavljali pitanja, zanimljiva rasprava je vođena o otkazu za dvije trudnice, koje uprkos presudi prvostepene komisije, nisu vraćene na posao, koju je počeo odbornik PDP-a Ljubiša Krunić, koji je načeo i pitanje proslave SNSD-a baš na datum kojim se obilježava početak NATO bombardovanja Srbije, 24. marta 1999. godine. Odbornik iste partije, Zoran Anđušić, vođen špekulacijama kako je njegova supruga dobila posao u HET-u a da će on uskoro pristupiti vladajućoj stranci, uputio pitanje direktoru Hidroelektrana na Trebišnjici, odborniku SNSD-a Gordanu Mišeljiću o vjerodostojnosti tih navoda. Mišeljić je negirao te navode.

Na navode odbornika PDP-a, u odsustvu gradonačelnika Luke Petrovića, odgovorio je zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić koji je pozvao na miran ton s obzirom na Vaskršnji post koji je u toku. Kasnije je ipak odgovorio da je u slučaju otkaza za navedene osobe radila komisija koja je donijela takvu odluku, a u slučaju proslave u lokalnom svadbenom salonu, naveo je da ni on ni gradonačelnik nisu organizatori, te dodao da je predsjednik RS, Milorad Dodik prisustvovao obilježavanju godišnjice NATO bombardovanja i da, s obzirom da na taj datum nije proglašen Dan žalosti, nemoguće zabraniti omladini da se skupljaju i vesele.

Odbornici skupštine Grada Trebinja su jednoglasno usvojili inicijativu da se za ‘’Grad Sunca’’ prepolove troškovi vode.

Posebno burno je bilo na raspravi o radu Udruženja penzionera Trebinje. Od juna prošle godine u Trebinju egzistiraju dva Udruženja penzionera, a opozicija optužuje da se novoosnovano Udruženje favorizuje u Gradskoj upravi i da se od novca dobijenog iz budžeta grada lobira za vladajuću stranku pred naredne Opšte izbore. Odbornik SDS-a, Vido Begenišić je naveo da se lično uvjerio da ‘’emisari’’ novoosnovanog Gradskog udruženja penzionera grada Trebinja otvoreno lobiraju za SNSD dajući penzionerima jednokartne pakete pomoći vrijednosti od dvadesetak konvertibilnih maraka. On je takođe iznio mišljenje da se funkcioneri partije Ujedinjeni penzioneri nalaze u sukobu interesa jer djeluju pri Gradskom udruženju penzionera. Takođe je iznio i cifre koje govore da Udruženje penzionera sa neuporedivo većim članstvom, na godišnjem nivou iz kase Grada Trebinja dobija 12000 konvertibilnih maraka, dok novoosnovano udruženje koje, kako je on naveo, broji osam puta manje članova, dobija 52000 konvertibilnih maraka iz gradske kase. Po njegovom mišljenju, nije sporno rganizovanje bilo koje structure, pa ni penzionera, te formiranje udruženja, već je sporran način djelovanja ovog udruženja.

Odbornik Đoko Tarana je odgovorio da će na brojne neistine koje su iznijeli predstavnici opozicije najbolji odgovor dati penzioneri. Onje naveo da je parvo svakog građanina, pa tako i penzionera, da se politički angažuju i djeluju. Naveo je da i on smatra da nije dobro to što postoje dva udruženja, ali da je u starom Udruženju dolazilo do brojnih nelegalnih radnji zbog čega je on napustio Udruženje penzionera Trebinja te pristupio Gradskom udruženju penzionera garda Trebinja. Naveo je da broj članova novoosnovanog Udruženja svakodnevno raste te da danas broji oko 2400 članova.

Na ove navode o porastu broja članova Gradskog udruženja penzionera Trebinja, odbornik poslaničkog kluba PDP je naveo da će broj članova rasti uslijed kupovine penzionera koji se, nažalost, prodaju za 50-100 konvertibilnih maraka, a on se nada da će se časni hercegovački penzioneri ipak oduprijeti ovoj jeftinoj propagandi. On je takođe svjedočio jednom takvom pokušaju kupovine glasa pred predstojeće Opšte izbore, a kako je naveo, u porodičnoj kući njegovih roditelja je zatekao lobiste koji su mu priznali da su poslati od strane predstavnika Gradske uprave.

Odbornik Saša Borjan, član PDP-a je takođe iznio zabrinutost očiglednim favorizivanjem od strane Gradske uprave ka jednom Udruženju, smatrajući da na taj način šalju jasnu poruku da će finansijski biti pomognuti oni penzioneri koji glasaju za SNSD.

Đoko Tarana je potom rekao da su oba Udruženja legalna i da nema potrebe za insinuacije o nelegalnosti jednog a legalnosti drugog Udruženja dodavši da će penzioneri po ličnom nahođenju birati kojem će se Udruženju prikloniti.

Nakon usvajanja informacija o radu Udruženja penzionera, za koje je glasalo 15, a protiv 5 odbornika, dok je uzdržanih bilo dvoje, predsjednik Skupštine Grada Trebinja, Dragoslav Banjak je pozvao na pauzu od 60 minuta, a nastavak sjednice najavljen je za 16:45.

Igor Svrdlin

0 Shares
0 Shares
Copy link