Јeleč: Naći ćemo ko je ukrao oružje iz kasarne u Bileći

Vojna policija Oružanih snaga BiH i Agencija za istrage i zaštitu čine sve da pronađu naoružanje ukradeno iz kasarne u Bileći i otkriju počinioce ovog krivičnog djela, izjavio je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Јeleč.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

On kaže da je već utvrđeno da je izvjesna količina naoružanja iz vojnog skladišta nestala u ponedjeljak, 6. marta, i da su odmah potom naređeni istraga i pokretanje disciplinskog postupka protiv lica koja se dovode u vezu sa bilo kojim nepravilnostima.

Јeleč naglašava da su istragom, u koju je uključeno i Tužilaštvao BiH, obuhvaćena sva lica koja su imala dodir sa ovim naoružanjem.

– U ovakvim slučajevima nikada nije riječ samo o jednom licu, ali sada je bitno da se oružje što prije pronađe, a disciplinski postupci protiv nekoliko lica već su pokrenuti – naveo je Јeleč za “Dnevni avaz”.

Ovo nije prva krađa naoružanja iz skladišta Oružanih snaga BiH, jer je u Busovači prije nekoliko godina nestalo 8.500 komada municije i desetak ručnih bombi.

Kod Doboja nedavno je na putu iz kasarne do poligona za uništavanje nestalo 5.000 granata.
Evidentiran je i nestanak naoružanja iz kasarne u Mrkonjić Gradu gdje je ukradena navodeća raketa “fagot”, namijenjena za uništavanje tenkova.

Sve ove slučajeve vodi Tužilaštvo BiH, ali oni još nisu riješeni.
Pripadnici Oružanih snaga BiH otkrili su da je iz skladišta kasarne “Bilećki borci” u Bileći nestalo 14 pištolja i 19 okvira za pištolje, nakon neovlaštenog ulaska u te objekte.

Iz bilećke kasarne ukradeno je šest pištolja “makarov” kalibra devet milimetara, osam pištolja “api M84” 7,65 milimetara, osam malih i osam velikih okvira za te pištolje i tri okvira za pištolj “makarov”.

Autor