Početna  /  У Билећи одржана промоција романа ”Чекајући жуту војску” Шћепана Алексића
bileća Kultura

У Билећи одржана промоција романа ”Чекајући жуту војску” Шћепана Алексића

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Синоћ је у Дому куултуе „Јевто Дедијер“ у Билећи у организацији Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево и Народне библитоеке „Владимир Гаћиновић“ у Билећи, одржана промоција најновијег романа Шћепана Алексића „Чекајући жуту војску“. Књига је изашла у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, које је овом роману додијелило трећу награду на овогодишњем конкурсу Златна сова.

Роман-хроника „Чекајући жуту војску“, написан у духу великог српског писца Иве Андрића у широком временском распону од Карађорђеве буне до посљедњих ратних дешавања у 21. вијеку, говори о изградњи кршле – касарне у Билећи и њеној вези са судбином становника овог малог херцеговачког мјеста. На познат начин, а ипак другачије и себи својствено, писац као поуздан хроничар свједочи о суровом понашању турског угњетача према српској раји, али и о домишљатим и пркосним одговорима на различите облике зулума.

Осим у турском времену, писац прати сва српска страдања на том простору до савременог доба – од злочина злогласних шуцкора након пуцњева Гаврила Принципа, аустроугарских логора па касније и усташких у Независној Држави Хрватској, до политичких пресуда и голооточких страдања у заједници јужнословенских народа. О Алексићевом досадашњем раду, значају његовог књижевног рада за боље разумијевање

Херцеговине и Херцеговаца, као и о његовој биографији говорила је директор Народне библиотеке „Владимир Гаћиновић“ Ирена Дунђер, док су о књизи говорили потпарол Завода за уџбенике и наставна средства Дејан Керлета и професор Никола Баћевић.

Одабране странице из књиге читале су Данијела Батинић и Анђела Џелетовић, а акордима на гитари вече је уљепшао Димитрије Самарџић.

Након Билеће, промоција књиге „Чекајући жуту војску“ одржана је и у Народној библиотеци у Требињу а овај роман ће вечерас бити представљен у Берковићима, у 15 часова а након тога, у 18 часова, у Љубињу.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap