Početna  /  Zoran Zaev predstavio sastav nove Vlade
Svijet Vijesti

Zoran Zaev predstavio sastav nove Vlade

Vlada Zorana Zaeva će imati 15 resornih ministara i šest ministara bez portfelja. Pokret Besa neće učestvovati u novoj vladi.

Mandatar za premijera Makedonije i lider Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) Zoran Zaev objavio je sinoć sastav nove koalicione Vlade, koju treba da potvrdi Sobranje.

Rekao je da se nada da će nova vlada uskoro biti izabrana i da će raditi u interesu građana.

“Nova vlada ima šansu da sprovede reforme, ima kapacitet i biće ozbiljan servis građana”, rekao je Zaev.

SDSM će kontrolisati resore spoljnih poslova, odbrane i finansija, dok će veći albanski partner u vlasti, stranka DUI dobiti ukupno šest mjesta, uključujući i dve pozicije potpredsjednika Vlade.

Druga albanska stranka, Alijansa za Albance, imaće dva ministra u novoj vladi Makedonije.

Stranke koje su predložile ministre za novu vladu imaju 62 od ukupno 120 zastupnika u Sobranju pa bi potvrda vlade premijera Zorana Zaeva trebala biti samo formalnost, a kako se vjeruje izbor nove vlade će djelimično ublažiti političku krizu koja već mjesecima potresa Makedoniju.

Sjednica Sobranja Makedonije za izbor nove vlade zakazana je za utorak u 11.00, saopštio je kabinet predsjednika parlamenta Talata Džaferija.

Ministarstvo odbrane Zaev je povjerio Radmili Šekerinskoj, a Oliveru Spasovskom Ministarstvo unutrašnjih psolova, prenosi Fokus. Šef diplomatije biće Nikola Dimitrov, a na čelu resora finansija naći će se Dragan Tevdovski.

Renata Deskovska biće zadužena za obrazovanje, a za transport Goran Sugarevski. Resor poljoprivrede vodiće Ljupčo Nikolovski, a na čelu Ministarstva za rad i socijalna pitanja biće Mila Carovska. Informatičkim pitanjima i administracijom baviće se Damjan Mančevski, a kulturom Robert Alagozovski. Vicepremijer Kočo Agnušev brinuće o ekonomskim pitanjima.

Ministri bez portfelja su Edmond Ademi, Robert Popovski, Zorica Apostolovska, Zoran Šapurik, Samka Ibraimovski i Adnan Kahil.

Ranije danas propali su pregovori sa pokretom Besa o učešću u novoj vladi.

SDSM se tim povodom oglasio saopštenjem da “vrata i dalje ostaju otvorena za saradnju sa Besom”.

“Uprkos slaganju sa Besom, tokom naših pregovora, da dijelimo posvećenost hitnim reformama za demokratski i evropski razvoj Makedonije, nismo uspjeli da se sporazumemo o određenim pitanjima. Vrata ostaju otvorena za saradnju što se tiče podrške reformama koje treba da budu primenjene u Makedoniji i po pitanjima koja su od zajedničkog interesa za gradane naše zemlje”, naveo je SDSM u saopštenju.

0 Shares
0 Shares
Copy link