Početna  /  Zbog Planinskog dobra “Nevesinje” IRB tužila Garantni fond RS
Hercegovina nevesinje Republika Srpska

Zbog Planinskog dobra “Nevesinje” IRB tužila Garantni fond RS

BANJALUKA – Fond za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske, kojim upravlja Investiciono-razvojna banka (IRB) RS sudskom tužbom pokušava prisiliti Garantni fond RS da im isplati garanciju od blizu pola miliona KM za državni kredit dat Planinskom dobru „Nevesinje“. Garantni fond se brani da je dužnost IRB-a da kontroliše korišćenje kredita, a s obzirom na to da je on nenamjenski potrošen, nema nikakve obaveze isplate garancije, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Planinsko dobro "Nevesinje"
Planinsko dobro “Nevesinje”

Tužbom za naplatu garancije, podnesenom krajem januara ove godine, IRB traži od Garantnog fonda naknadu od 425.000 KM.

„S obzirom na to da PD „Nevesinje“ nije iskoristilo cjelokupan iznos zajma, to srazmjerno iskorištenim sredstvima tražimo naplatu garantovanog iznosa od 425.000 KM“, navodi se u tužbenom zahtjevu IRB-a podnesenom Okružnom privrednom sudu Banjaluka u koji je CAPITAL imao uvid.

Međutim, Garantni fond u odgovoru na tužbu navodi da je ona u potpunosti neosnovana i da IRB nije dokazala da je ovaj kredit namjenski utrošen.

„Korisnik garancije, odnosno tužilac nije postupio u skladu sa svojim obavezama, a to je da dokaže da su sredstva namjenski utrošena“, navodi se u odgovoru na tužbu u koju je CAPITAL imao uvid.

Osim nenamjenskog utroška sredstava Garantni fond tvrdi da je tužba neuredna jer je direktoru čije ime stoji u potpisu tužbe mandat istekao još u aprilu prošle godine.

„Tužba je neuredna jer u potpisu tužbe stoji ime direktora kojem je istekao mandat u aprilu prošle godine, a iz potpisa ZA nije jasno ko je tužbu potpisao i da li je uopšte imao pravo na potpis“, navodi se u odgovoru.

Garantni fond navodi da je kreditom IRB-a PD „Nevesinje“, između ostalog, trebalo da finansira nabavku 200 grla junica, ali da je iz dokumenata koji su im proslijeđeni vidljivo da im dobar dio tih grla nikada nije isporučen.

Krčmar: Garantujemo samo za namjenski utrošene kredite

Direktor Garantnog fonda RS Radivoja Krčmar potvrdio je za CAPITAL da je IRB podnijela tužbu protiv njih jer nisu isplatili garantovani iznos.

„Sve strane moraju zajedno konstatovati da je kredit utrošen namjenski, dakle IRB, mi i  korisnik kredita, a u ovom slučaju mi smatramo da kredit nije namjenski utrošen. Našim propisima je definisano da isplaćujemo garanciju, ali samo ako su sva sredstva namjenski utrošena“, kazao je Krčmar.

On je istakao da će Garantni fond isplatiti ovaj iznos ako sud odluči da su dužni to da plate.

Direktorica IRB-a Snežana Vujnić uhapšena je krajem marta prošle godine zajedno sa još devet osoba zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor BiH za 123 miliona KM, a protiv njih je u međuvremenu i Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu. Od tada funkciju direktora IRB-a obavlja izvršni direktor Sektora za makroekonomske analize Ivan Vidović.

Planinsko dobro „Nevesinje“ otišlo je u stečaj krajem 2015. godine. IRB je putem Fonda za razvoj i zapošljavanje PD „Nevesinje“ bez finansijskog posrednika odobrila 850.000 KM.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap